De eerste schooldag

De eerste schooldag


We kunnen er niet om rond: 1 september is weer aangebroken. Een dag die bij iedereen heel wat herinneringen oproept! Voor de een kon het schooljaar niet vlug genoeg starten en voor de ander voelde het alsof de vakantie nog maar net begonnen was.

Ik behoorde mijn hele schoolcarrière tot de laatste categorie. Samen met mijn broer en zussen beleefden we altijd zalige vakanties! Maar halverwege augustus begon het helaas tot mij door te dringen dat die eerste schooldag weer heel dichtbij kwam en de vele ‘Back to school’-reclames duwden het mes enkel nog wat dieper in de wonde. Dat klinkt misschien wat overdreven, maar als kind verging mijn wereld toch een beetje die 1ste september. Ik zou er toen alles voor over gehad hebben om nog een extra weekje aan mijn vakantie toe te voegen.

Dan waren er altijd wel een aantal goedbedoelde opmerkingen van degenen die niet meer op de schoolbanken zaten. “Als je later moet gaan werken, zou je graag terug naar school willen gaan”, klonk het dan vaak. Op dat moment had ik daar toch serieuze twijfels over en kon ik dat maar moeilijk geloven. En inderdaad, ik had het helemaal bij het rechte eind, want ik ben nu al geruime tijd aan het werk en neen, ik wil helemaal niet meer terug naar school! Integendeel, ik ben heel erg blij dat ik op 1 september gewoon naar mijn werk kan.

Als ik die dag dan de trein naar mijn werk neem, zie ik opnieuw de vele leerlingen en studenten passeren. Allemaal klaar voor de start van het nieuwe schooljaar. Sommigen uitgelaten omdat ze eindelijk hun schoolvrienden terugzien, anderen wat beteuterd omdat de vakantie voor hen toch nog wat langer mocht duren. En dan kan ik mij vooral verplaatsen in de gevoelens van de bedrukte jongens en meisjes. Elke 1ste september leef ik met hen mee en besef ik dat er niet veel is dat hen kan opbeuren.

Je zal mij dus niet horen zeggen dat ze later nog zullen verlangen om weer op de schoolbanken te mogen zitten, want dat is een leugentje om bestwil van volwassenen. Wat wel waar is, is dat je schooltijd eigenlijk relatief vlug voorbij is en dat er in je latere leven nog regelmatig dagen zullen zijn waar je tegenop ziet. Dat hoort nu eenmaal bij het leven en die schooljaren zijn uiteindelijk een voorbereiding op het volwassen leven. Dus misschien kunnen we zo toch nog iets opsteken van die eerste schooldag!Femke

Redactrice bij Blits Magazine en Blits Lokaal.

Wedstrijden

Cartoons