Onverklaarbare dromen

Onverklaarbare dromen


Nog niet zo lang geleden keek ik op een regenachtige zondagmiddag naar Frasier. Deze Amerikaanse sitcom nam zestien jaar geleden al afscheid van het kleine scherm, maar blijft een tijdloze klassieker. Hoewel ik de serie nog niet zo lang geleden leerde kennen, is het nu al een van mijn absolute favorieten. Ik keek op die bewuste zondag naar de aflevering The Impossible Dream, waarin hoofdpersonage Frasier keer op keer een rare droom had en die vanuit zijn psychiatrische achtergrond wilde verklaren. Uiteraard met een humoristische ondertoon, maar toch deed het me nadenken over dromen. Want hoe vreemd dromen ook zijn, iedereen heeft ze.

Wist je trouwens dat een mens gedurende zijn leven bij benadering zes jaar lang droomt? Dat komt overeen met ongeveer twee uur per nacht. De meeste dromen duren slechts een tiental minuten, wat erop wijst dat je meerdere dingen per nacht kunt dromen. Hoewel er al heel wat onderzoek over dromen is gedaan, blijft het onmogelijk om specifiek te bepalen waarom je droomt over een bepaalde gebeurtenis. Wat wel blijkt, is dat mensen vaak dromen over dingen die ze overdag hebben meegemaakt. Dromen helpen namelijk om die gebeurtenissen een plek te geven. Dankzij dromen kun je ook nieuwe ideeën opdoen, aangezien de hersenen ’s nachts totaal anders werken dan overdag. Maar toch blijft dromen grotendeels een mysterie.

Tijdens de desbetreffende aflevering van Frasier kwamen allerlei theorieën aan bod. Frasier – die Freud als grote voorbeeld heeft – zag in de droom een boodschap van zijn onderbewuste. Zijn broer Niles – een echte voorstander van Jung – was er dan weer van overtuigd dat Frasier kampte met een psychoanalytisch complex. Uiteindelijk maakte Frasier zichzelf een theorie wijs, waardoor hij aan het einde van de aflevering van de droom verlost was. Om de volgende nacht weer met een andere, nog vreemdere droom geconfronteerd te worden. Hét bewijs dat dromen niet zomaar te sturen zijn, en ongevraagd in ons hoofd opduiken.

Het verbaast me dat mensen hun dromen zo goed kunnen navertellen. Die van mij worden meestal volledig uit mijn geheugen gewist nadat ik ben ontwaakt. En die paar uitzonderingen waarbij ik me toch iets herinner, zijn zeker niet zo vreemd als de droom van Frasier. En dat is maar goed ook, want ik zou niet willen wakker liggen van een droom.


Ilana

Redactrice bij Blits Magazine en Blits Lokaal. Gepassioneerd door schrijven, fotografie en het Eurovisiesongfestival.

Wedstrijden