Brugge ontvangt 27,2 miljoen euro subsidie voor nieuwe museumsite

Brugge ontvangt 27,2 miljoen euro subsidie voor nieuwe museumsite


Stad Brugge is verheugd te vernemen dat in het subsidiepakket dat door Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon aangekondigd werd, een subsidie van 27,25 miljoen euro toegekend wordt aan Stad Brugge voor de realisatie van de nieuwe museumsite.

Met de realisatie van een nieuwe museumsite wil Brugge de werking van Musea Brugge volop nieuwe impulsen geven. Met verschillende museumlocaties en een bijzonder diverse, uitgebreide en vaak iconische collectie speelt Musea Brugge een sleutelrol voor de uitstraling van de stad als culturele motor voor de regio en Vlaanderen.

Ondanks haar lange traditie en uitstekende reputatie op het vlak van tentoonstellingen beschikt Brugge vandaag niet over de nodige infrastructuur voor haar prestigieuze exposities. Zowel in de beleidsdoelstellingen van Stad Brugge als in deze van Musea Brugge staat de realisatie van een nieuwe museum- en kunstsite als prioriteit. Ook de Vlaamse regering heeft dit project als een belangrijke hefboom voor het cultuurbeleid in Vlaanderen naar voor geschoven.

Masterplan voor museumsite

In dit project zal de Stad een indrukwekkend masterplan in het hart van de binnenstad realiseren. De sleutelwoorden zijn tonen, bewaren, onderzoeken en verwelkomen. Dit project omvat een nieuwbouw met tentoonstellingsruimtes en depotfaciliteiten.

Tegelijk wordt ook ingezet op de ontwikkeling van een volledige museumsite met de renovatie van het Groeningemuseum, een plek voor de wetenschappelijke werking en de realisatie van een museumpark. Deze nieuwe site zal het sluitstuk vormen van het Brugse museumkwartier dat met het Sint-Janshospitaal, de Onze-Lieve-Vrouwekerk, het Gruuthusemuseum en het Groeningemuseum een topaanbod brengt.

Een nieuwe tentoonstellingsinfrastructuur

Voor het ontwerp van de nieuwe infrastructuur heeft Stad Brugge gekozen voor een ‘design & build’-opdracht. De ‘best and final offer’ (BAFO)-onderhandelingen met het team van de voorkeursbieder zijn volop bezig en verlopen positief. Bedoeling is om de opdracht voor de bouw van een state-of-the-art museumgebouw te gunnen in de zitting van het college van burgemeester en schepenen eind december. Daarna zal het gekozen ontwerp en het team bekendgemaakt worden.

Burgemeester Dirk De fauw: “Ik ben bijzonder verheugd te vernemen dat Brugge deze grote subsidie mag ontvangen, de grootste projectsubsidie ooit voor onze stad. Ik wil minister-president Jan Jambon van harte bedanken voor de financiële injectie, zijn vertrouwen en belangstelling in het project van de nieuwe museumsite. Het is een blijk van erkenning voor al het harde werk dat we ondertussen hebben verzet om dit ambitieus project te realiseren. We wachten nu de modaliteiten van de subsidiëring af en gaan daarover rond de tafel zitten met de minister-president en de administratie. Aan de hand daarvan zal aan het college een volledig plan voorgelegd worden met een verdere gedetailleerde fasering, rekening houdend met deze opportuniteit.”

Stap in realisatie van Museumwijk

“Het is mooi dat er verder wordt geïnvesteerd in cultuur in het algemeen, en in de culturele infrastructuur in Brugge in het bijzonder. Deze projectsubsidie zal er mee voor zorgen dat een belangrijke stap in de realisatie van een heuse ‘Museumwijk’ in onze stad sneller gezet kan worden. Het zijn momenteel moeilijke tijden voor de hele culturele sector, deze financiële impuls kan een katalysator zijn om Brugge nog meer nationale en internationale uitstraling te geven als culturele hoofdstad van Vlaanderen”, vertelt schepen van Cultuur Nico Blontrock.Meer nieuws uit de streek


In september konden de bewoners en omwonenden …

Sinterklaas maakt dit jaar geen blijde intrede …