Dog Happiness vzw zet zich in voor Servische straathonden

Dog Happiness vzw zet zich in voor Servische straathonden


Er zijn nog heel wat landen waar honden niet als een huisdier, maar vooral als een last worden bezien. Een ervan is Servië, waar deze viervoeters heel vaak op straat worden gegooid of gedumpt. En dat is een situatie waar Ingrid Martens, een dierenvriend uit Loppem, zich weigert bij neer te leggen. Met de vrienden van vzw Dog Happiness wil ze ginds zoveel mogelijk honden helpen en dat doet ze samen met Sasha, een Serviër met een hart van goud.

“Zo’n zes jaar geleden kwam ik in contact met Servische asielen en bleef plakken bij het grootste geïmproviseerde asiel, namelijk Sasha’s Shelter”, vertelt Ingrid. “Zien hoe Sasha zijn leven opgeeft om deze onschuldige dieren te helpen, terwijl hij zelf zo goed als niks bezit, dat raakt me. Zijn leven is er één van slapeloze nachten en nooit een dag vakantie. Zo iemand verdient mijn steun. Sasha’s Shelter is uniek, omdat alle honden er minstens acht uur per dag kunnen loslopen in een grote groep. Ze spelen en eten samen, ze houden hun siësta samen. Het is prachtig om zo’n 450 honden te zien loslopen en hen samen te zien leven. Uiteraard is er permanent toezicht door een paar ervaren medewerkers die de honden heel goed kennen en worden ze standaard gecastreerd en gesteriliseerd.”

De meeste honden blijven hun leven lang in de shelter, alwaar heel wat vrijwilligers zich inzetten om de dieren een zo goed mogelijk leven te schenken. Ook Ingrid en andere leden van Dog Happiness dragen hun steentje bij door financiële steun en hulp ter plekke. “We gaan er elk jaar de honden gaan ontwormen en ontvlooien. In de zomer bouwen en herstellen we dingen in de shelter. Zo hebben we al slaapplaatsen voor 140 honden gecreëerd.”

En zo af en toe zijn er verhalen van viervoeters die wél een permanent onderkomen krijgen. “Ik herinner me het verhaal van Toto, Chupko en Vulf, drie rolstoelhondjes die al jaren bij een dame met MS verbleven. Zij werd verjaagd uit haar dorp en moest noodgedwongen verhuizen. Voor deze hondjes hebben we vorig jaar een plaats gevonden in Nederland, waar ze nu een prachtleven hebben samen met andere gehandicapte hondjes.”

“Of Sergei, de grote Russische terriër die op straat werd gegooid”, vervolgt Ingrid. “Hij lag daar maar en kon niet meer opstaan. Hij leefde twee jaar in de shelter en probeerde – telkens wanneer de werkers ’s avonds naar huis gingen – uit te breken om mee te kunnen. Daarbij verwondde hij steeds zijn hoofd. Later werd hij geadopteerd in Zweden, waar hij nu samenwoont met nog drie andere reuzen en paarden. En hij blijkt de beste hond te zijn die de mensen ooit ontmoet hebben.”

Ingrid besluit: “We gaan zeker niet alle leed kunnen oplossen, maar je kunt het vergelijken met dweilen met de kraan open: vele dweilen maken droge plekjes. En deze maken een verschil en vooruitgang! Sasha heeft een verschil gemaakt voor reeds meer dan duizend honden en wij helpen daaraan mee!” Wil jij ook meehelpen? Neem dan een kijkje op dog-happiness.be of op de Facebookpagina ‘Dog Happiness Be vzw’!Meer nieuws uit de streek