Herplaatsing windhaan Sint-Amanduskerk

Herplaatsing windhaan Sint-Amanduskerk


Op zaterdag 5 september werd het herstel van de torenspits afgesloten met de herplaatsing van de windhaan op de torenspits van de Sint-Amanduskerk van Uitkerke. Daarmee werde nde werken officieel beëindigd. Het kruis van de 48 meter hoge toren van de kerk van Uitkerke werd noodgedwongen in 2018 verwijderd. Tijdens de voorgaande winter had de Sint-Niklaasstorm er reeds voor gezorgd dat de spits niet geheel meer recht stond, en na enkele zomers met onweders, bleek het niet langer veilig. Het ijzeren kruis van 9,50 meter met windhaan, werd toen verwijderd en de spits werd tijdelijk waterdicht gemaakt.

Het herstel werd in de lente van dit jaar aangevat. Bij het ontmantelen van de spits bleek de schade veel groter dan eerst gedacht. Waterinsijpeling had ervoor gezorgd dat de boom die de spitsconstructie draagt over een lengte van 6 meter sterk beschadigd was en geheel vernieuwd diende te worden. Tevens waren de 8 dakkapellen aan vervanging toe. Er werd een nieuw stalen werkplatform hoog bovenop de toren gebouwd, om de werken te kunnen uitvoeren. Een nieuwe houten spits werd opgebouwd en het kruis met nieuwe ijzeren langsarmen werd net voor de zomer opnieuw bevestigd.

De totale kostprijs van de spits van de Sint-Amanduskerk bedraagt 103.723,62 euro. De verzekering voorziet een tussenkomst van 30.238 euro, de rest van de kosten worden volledig gedragen door de kerkfabriek van Sint-Amandus.Meer nieuws uit de streek


Tijdens deze nare coronaperiode zijn heel wat …

Voor virologen is 2020 een ongewoon druk …