Johny Thio: publiekslieveling van Hooglede (deel 2)

Johny Thio: publiekslieveling van Hooglede (deel 2)


Het is ondertussen alweer 12 jaar geleden dat Johny Thio op amper 63-jarige leeftijd overleed aan een hartaderbreuk. Tijdens zijn carrière voetbalde hij een prachtig palmares bijeen bij Club Brugge, maar ook naast het veld was hij een legendarisch figuur. De man die deze maand 76 zou zijn geworden, leeft voor altijd voort in ‘zijn’ Hooglede.

Johny Thio was – net als ‘Jempi’ Monseré – afkomstig uit Krottegem, waar hij opgroeide in café ’t Hof van Brabant. De 2 waren als jonge kerels goede vrienden. “Mijn ouders hielden een café open in dezelfde straat en Johny en Jempi kwamen er dikwijls over de vloer. Het waren 2 ‘leutemakers’”, klinkt het bij de Roeselaarse Ingrid. Dat Johny graag een pintje dronk, was geen geheim. Het verklaart ook zijn bijnaam ‘Johny Tuborg’, alhoewel hij steeds Carlsberg dronk. Hij hield ervan om zich op café tussen de rasechte Roeselarenaars te mengen en stond dan ook steeds garant voor straffe verhalen. “Ik heb ergens nog een foto van hem, bezig met zijn specialiteit”, lacht stadsgenoot Patrick. “Pint op z’n hoofd en ondertussen verder vertellen en rondwandelen.”

Over de avondjes doorzakken bestaan ondertussen talrijke verhalen. Toen Gille Van Binst hem eens wilde interviewen, belandden beide heren in een bar. Er werd flink verteld en gedronken, tot Johny Thio om 4 uur ’s ochtends plots van z’n barkruk viel. Of die keer dat hij samen met ‘maatje’ Pierre Carteus op stap ging na een Europacupwedstrijd en beide heren wat te diep in het glas hadden gekeken. Pierre Carteus miste een bocht, waarop de wagen tegen de gevel van een apotheek belandde. De apotheker, een Clubfan, had hen natuurlijk herkend en vlug weggestuurd, zodat hij alles discreet en zonder politie kon afhandelen. Maar dat was buiten Thio en Carteus gerekend, die zich diezelfde ochtend nog steeds op dezelfde plek bevonden, in een diepe slaap.

Des te opmerkelijk is het feit dat Johny Thio – net als veel Belgische topspelers destijds – een job combineerde met profvoetbal. Tijdens zijn carrière bleef hij aan de slag als diamantbewerker, na zijn voetballoopbaan werd hij verantwoordelijke in het container van Hooglede.

Henk Houwaart, oud-ploegmakker bij Club Brugge herinnert zich Thio eveneens als een jolige kerel. “Een onvervalste grappenmaker was Johny, iemand die altijd kattenkwaad uithaalde in de kleedkamer. Ik weet nog dat hij en Pierre Carteus ooit op de fiets aankwamen op de training en iedereen wijsmaakten dat ze samen van Roeselare naar Brugge waren gefietst. Dat was natuurlijk helemaal niet zo. Ze hadden hun fietsen in de auto gestopt en waren vanuit Tillegembos naar het stadion gereden. Johny was een bijzonder lieve jongen, een oprecht toffe gast en iemand die heel graag tussen het volk zat, ook al was dat als profvoetballer misschien niet zo goed. Hij was dan ook bijzonder geliefd bij de supporters. Op maandagavond gingen we steeds met enkele spelers langs bij de supportersclubs. Voor een volksjongen als Johny was het tijdens die avonden telkens genieten!”

(met dank aan Ignace Vanhoorne/Honderd Historische Roeselarenaars)


Meer nieuws uit West-Vlaanderen


De vzw Beestjes in Nesten opende al …

De federale regering maakte op 16 oktober …