JOHNY THIO: wonderkind van Hooglede (deel 1)

JOHNY THIO: wonderkind van Hooglede (deel 1)


Het is ondertussen alweer 12 jaar geleden dat Johny Thio op amper 63-jarige leeftijd overleed aan een hartaderbreuk. De man die deze maand 76 zou zijn geworden, leeft voor altijd voort in ‘zijn’ Hooglede, zowel omwille van zijn indrukwekkende voetbalprestaties als om de legendarische verhalen naast het veld. Tijd voor een terugblik!

Johny Thio werd op 2 september 1944 geboren in Roeselare. Hij groeide op vlakbij het Rodenbachstadion, alwaar hij zijn ganse jeugd speelde en op zijn 16de zijn eerste stappen in de professionele voetbalwereld zette. 3 jaar later maakte hij de overstap naar Club Brugge, waar hij samen met toptalenten als Raoul Lambert, Rob Rensenbrink en Henk Houwaart gouden jaren beleefde.

Henk Houwaart arriveerde in 1969 op Brugse bodem, 6 jaar na Johny Thio. De vlotte Nederlander en de ietwat timide Roeselarenaar werden meteen goede vrienden. “Je merkte toen wel dat er een groot verschil was qua mentaliteit tussen de Nederlanders met hun grote bek en de wat meer bedeesde Vlamingen”, vertelt Houwaart daarover. “Wij stonden op onze strepen en durfden veel meer in te gaan tegen de trainer. Johny durfde soms wel iets te zeggen, maar deed dat indirecter. Maar we konden van in het begin goed met elkaar opschieten.”

Met trainer Ernst Happel, die vanaf 1974 aan het roer stond bij Club Brugge, klikte het minder. “Johny nam het niet altijd even nauw met discipline en dat zorgde soms voor problemen met de trainers. Vooral Happel hamerde op een ijzeren discipline en moest weinig weten van de smoesjes waarmee Johny soms kwam aanzetten. Er waren vaak meningsverschillen, Johny noemde hem ook wel eens ‘Die Wienerschnitzel’”, lacht Houwaart. Na een zoveelste onenigheid verliet Thio blauw-zwart amper een jaar later, weliswaar met 1 landstitel – hij was aanvoerder van de eerste naoorlogse kampioenenploeg – en 2 Belgische bekers op zak. Voor de nationale ploeg speelde hij dan weer 24 interlands.

Hij tekende voor een seizoen bij SV Sottegem, om in 1976/1977 de kleuren van SK Roeslare – de rivaal van FC Roeselare – te verdedigen. Het jaar nadien werd hij speler-trainer bij SK Gullegem en trainde daarna nog verschillende West-Vlaamse ploegen.

Alhoewel hij volgens Henk Houwaart meer uit zijn carrière had kunnen halen, blijft Thio voor hem een van de allerbesten. “Johny was een geweldige voetballer. Hij had veel diepgang, was tweebenig en had een fenomenale traptechniek. Als hij een corner of een vrije trap moest nemen, was hij levensgevaarlijk. Hij was een ouderwetse rechtsbuiten die diep ging en een geweldige voorzet in de voeten had. Tegenwoordig zie je zulke spelers bijna niet meer, voetballers zoals Johny zijn een uitstervend ras geworden. Weet je, als Johny vandaag zou spelen, dan zou hij een echte superster zijn. Ik heb met enkele heel grote voetballers samengespeeld, maar Johny was ongetwijfeld een van de beste.”

Ook naast het veld was Johny Thio een legende. Lees daarover meer in de volgende editie van Blits Magazine! (met dank aan Ignace Vanhoorne/Honderd Historische Roeselarenaars)


Meer nieuws uit West-Vlaanderen


Op vrijdag 18 september om 20 uur …

Tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid, …

De fontein in het Koningin Astridpark is …