Maaltijdbereiding en -levering voor Brugse senioren wordt duurzaam

Maaltijdbereiding en -levering voor Brugse senioren wordt duurzaam


De maaltijdbereidingen voor Brugse senioren worden duurzaam gemaakt. Daarvoor start Brugge samen met hogeschool VIVES, welzijnsvereniging Mintus en Ruddersstove – het maaltijdzorgplatform van OCMW Brugge – een project op. Dit pilootproject wordt georganiseerd binnen het internationale samenwerkingsverband Foodcities2030, dat tal van Europese steden en onderzoeksinstellingen bijeenbrengt, onder leiding van de Universiteit van Venetië.

Het doel van het Brugse pilootproject is om zowel de maaltijdorganisatie als de burger meer te betrekken, vertelt schepen van Klimaat, Energie en Milieubeleid Milou Esquenet. “We gaan nieuwe mogelijkheden onderzoeken, zowel in de bereiding van de maaltijd als in de bezorging ervan. Onlangs hebben we een studie uitgevoerd rond voedselverlies in de Brugse zorgsector, waar Ruddersstove en twee woonzorgcentra van Mintus aan deelnamen. Daaruit bleek al dat de eetbeleving en betrokkenheid belangrijk zijn om voedselverspilling te voorkomen.”

Met dit pilootproject binnen Foodcities2030 gaat men nog een stap verder. “Foodcities2030 geeft ons de mogelijkheid om nog meer inspanningen te leveren voor duurzame maaltijdbereiding op maat van onze senioren”, zegt Pablo Annys, schepen van Sociale Zaken en voorzitter van Mintus. “De hogeschool VIVES zal ons begeleiden om de maaltijdbereiding binnen het maaltijdzorgplatform Ruddersstove duurzaam te maken, in een rechtstreekse dialoog met de eindgebruikers.”

Foodcities2030 helpt acties uitwerken die bijdragen tot stedelijke duurzame voedseldoelstellingen. “Dit internationale samenwerkingsverband ondersteunt een groep Europese steden in hun voortrekkersrol binnen innovatieve voedselketens en -systemen”, vertelt burgemeester Dirk De fauw. “De acties zijn gericht op een kleinere milieudruk, het verbeteren van sociale gelijkheid en een betere gezondheid voor iedereen. Als ‘frontrunner’ rond voedselstrategieën en het opzetten van een Food Lab, kunnen wij vanuit Brugge onze ervaringen doorgeven aan dit internationale partnerschap. Maar we kunnen ook nog veel leren van de andere deelnemende steden.”Meer nieuws uit de streek


Heel wat West-Vlamingen kwamen voor op de …

Welzijnsvereniging Mintus bedankt de volledige equipe van …