Stad Brugge en FoodWIN strijden tegen voedselverspilling

Stad Brugge en FoodWIN strijden tegen voedselverspilling


Stad Brugge en FoodWIN slaan opnieuw de handen in elkaar voor een project tegen voedselverspilling. Nadat ze in 2018 de voedselverspilling bij ziekenhuizen en zorginstellingen in Brugge succesvol aanpakten, focussen ze nu op de voedselverspilling bij consumenten met het project FOOD WINNERS BRUGGE.

Het project om voedselverlies aan te pakken, zit vervat in Bruggesmaakt, de duurzame voedselstrategie van Stad Brugge en is belangrijk voor de doelstelling die Stad Brugge wil behalen om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. Globaal gezien is voedselverlies namelijk verantwoordelijk voor 8% van de globale CO2-uitstoot.

“Een derde van al het voedsel dat wereldwijd geproduceerd wordt, eindigt niet op ons bord. De consumenten zelf zijn verantwoordelijk voor meer dan de helft van de totale voedselverspilling. Tijdens de eerste fase van het drie jaar durende project willen we vijftig Brugse ambassadeurs opleiden tot ware voedselverspillings-experten”, zegt schepen van Energie en Klimaat Minou Esquenet.

Opleiding ambassadeurs

De experten van FoodWIN vzw leiden vijftig Brugse ambassadeurs op om voedselverspilling te verminderen. Deze ambassadeurs zullen leren over de verwarring rond houdbaarheidsdata en voedselveiligheid, hoe ze zorgvuldig hun inkopen voorbereiden, het preciezer indelen van de koelkast en bewuster leren omgaan met hun ingrediënten. Na deze intensieve opleiding engageren zij zich om via een online campagne, Brugse huishoudens te laten deelnemen aan negen uitdagingen die voedselverspilling bij Bruggelingen thuis drastisch verminderen.

Tegen 2022 is het de bedoeling om 5.000 Brugse gezinnen te bereiken en hun voedselverspilling te verminderen met 30 %. “Indien we erin slagen bij deze grote groep onze doelstelling van 30 % reductie van voedselverlies te behalen, zullen we maar liefst 156 ton CO2 bespaard hebben. We hopen dat de Bruggelingen ook na afloop van het project bewust blijven omgaan met voedselverlies”, zegt schepen Minou Esquenet.

Inschrijven als ambassadeur kan nog tot en met 31 augustus via www.foodwinnersbrugge.be.Meer nieuws uit de streek


Om de dienstverlening te kunnen blijven voorzien, …

vtbKultuur Damme organiseert van 1 november tot …