Vereniging ‘t Sas is Brugse Duurzame Held

Vereniging ‘t Sas is Brugse Duurzame Held


In het kader van de Week van de Duurzame Gemeente heeft Stad Brugge opnieuw vijf ambassadeurs aangeduid die zich elk op hun manier inzetten voor een meer duurzame samenleving. Alle duurzame helden ontvingen uit de handen van de vorige helden van 2019 een award, handgemaakt door de Brugse kunstenaar Yves Obyn. In de categorie People werd OCMW-vereniging ’t Sas de held.

Inloophuis ’t Sas zet in op laagdrempelig onthaal, ontspanning, vormende activiteiten en praktische dienstverlening voor kwetsbare mensen met verminderde welzijnskansen. “In volle coronatijd kwam het DNA van ’t Sas duidelijk naar voren. Op het moment dat veel andere diensten sloten, hebben wij onze deuren net méér opengezet”, zegt Fabienne De Vis van ‘t Sas. “Zo bleven we zeven dagen op zeven open voor dak- en thuislozen.”

De andere ontvangers van de award waren Soepcafé ( in de categorie Planet), dat voedseloverschotten ophaalt bij buurtwinkels om er soep en groenteschotels van te maken; Handmade in Brugge (Prosperity), dat Brugge op de kaart zet als stad waar het ambachtelijk fabriceren een toekomst krijgt; Het Huis (Peace), dat net nog de eerste Brugse vredesprijs kreeg voor haar inzet voor contactherstel tussen ouders en kinderen; en House of Time (Partnership): een open groene plek in de stad die alle ruimte laat voor ontmoeting, experiment, kruisbestuiving en creatie.

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen

Op 25 september wordt de vijfde verjaardag gevierd van de Agenda 2030 van de Verenigde Natie. Die agenda omvat zeventien ambitieuze doelstellingen: de Sustainable Development Goals (SDG’s). Die moeten tegen 2030 komaf maken met de nefaste gevolgen van de klimaatverandering, armoede en ongelijkheid.

Met de campagne Week van de Duurzame Gemeente en het bekronen van vijf lokale Duurzame Helden wil Stad Brugge de SDG’s onder de aandacht brengen en een concreet gezicht geven. Het stadsbestuur engageert zich om in de toekomst waar mogelijk verder te verduurzamen. De stad roept ook haar inwoners en bedrijven op om zich te engageren voor de campagne ‘Zorgen voor morgen, begint vandaag’. Daarmee wil Brugge de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 40 % verminderen, als tussenstap naar een klimaatneutraal 2050.Meer nieuws uit de streek


Vorig jaar verwelkomde Stad Brugge en cinema …

De vzw Beestjes in Nesten opende al …