Wintergloed in Brugge: een wonderlijke winterbeleving

Datum Event: 27/11/2020 t.e.m. 10/01/2021

Wintergloed in Brugge: een wonderlijke winterbeleving


Van 27 november tot 10 januari 2021 vindt Wintergloed voor de tweede keer plaats. De invulling werd de voorbije weken aangepast aan de huidige veiligheidsmaatregelen, maar de naam Wintergloed blijft behouden. Het belooft een bijzondere en ook innemende editie te worden. Het licht staat centraal en zorgt voor verbinding tussen mensen in deze donkere dagen. Tien lichtinstallaties strekken zich uit over de stad en vormen samen een verbindend parcours.

“We hadden het uiteraard anders gedroomd en vanzelfsprekend hebben we onze plannen moeten aanpassen. Maar pas als we ons laten ontmoedigen, heeft corona gewonnen. Dat gebeurt niet: de wintersfeer in Brugge zal een lichtpuntje zijn. Al moeten we fysiek afstand houden, het thema van Wintergloed is verbinding, want samenhorigheid gaat over meer dan elkaar lijfelijk voelen”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Focus op wandelen

“In het eerste concept van Wintergloed waren diverse winterse activiteiten opgenomen: kerstmarkten, een schaatspiste in kunstijs, een winterbar langs het lichtparcours en shoppingdagen met gratis openbaar vervoer om de Brugse handelaars te ondersteunen. Naarmate de coronacijfers slechter werden, werden de plannen bijgestuurd. Wintergloed is nu vooral een lichtparcours, maar wel een prachtig lichtparcours dat positieve prikkels biedt in donkere dagen. Het gratis toegankelijke lichtparcours dat vorig jaar prachtige beelden opleverde, krijgt weldegelijk een gloednieuwe editie. We zijn daarbij uiterst voorzichtig te werk gegaan: oorspronkelijk hadden we veertien lichtinstallaties gepland, maar om de veiligheid te garanderen, hebben we er tien daarvan behouden”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

“Ze worden toegelicht in een handige Wintergloed app. De app maakt het mogelijk om comfortabel te doen waar we nu zo’n deugd van hebben: in de buitenlucht wandelen en ons hart ophalen aan positieve prikkels. Verschillende studies tonen inderdaad aan dat wandelen ons niet alleen fysisch weerbaarder maakt, maar dat het ook de geest kalmeert en ons mentaal een hart onder de riem steekt. Wat Brugge nog geschikter maakt voor het halen van een frisse neus, zijn de honderden kerstbomen die zorgen voor groene accenten en een bosgevoel in de stad.”

“We richten ons met de eindejaarssfeer nu vooral op het welzijn van de Bruggeling en bezoekers uit de brede regio”, zegt schepen van Toerisme Philip Pierins. “Door de spreiding van het aanbod ligt de focus op een kwalitatieve en veilige beleving. Er gaat extra aandacht naar alle praktische info in verband met veiligheid en coronamaatregelen, zodat dit voor de bezoeker op voorhand heel duidelijk is.”

Sfeervol parcours met tien lichtinstallaties

Tien lichtinstallaties geven Brugge tijdens Wintergloed nog meer feeërieke allures. Het lichtparcours neemt het publiek mee doorheen de historische binnenstad waar het warmte en sfeer toevoegt, verrast en verwondert en mensen verbindt met elkaar en met de pracht van de stad.

Sommige installaties zijn interactief. Zo kun je op de Poertoren je eigen lichtsticker projecteren of creëer je met lichttekeningen een eigentijds kantkloswerk op de historische gevels bij Site Oud Sint-Jan. Plafonds van zwevende lichtpuntjes verbinden de bomen aan de Dijver. Horen en zien worden verbonden aan de Vismarkt waar dansende lichtbollen overeenkomen met een muziekstuk, gecomponeerd door Young Musicians Bruges.

De installaties bevinden zich op volgende locaties: ’t Zand, Onze-Lieve-Vrouwekerk, Eleonora Verbekeplein, binnenhof van Gruuthuse, Dijver, Vismarkt, Poertoren, Walplein, Wijngaardplein, stationsplein.

Buurtbewoners zorgen voor verlichting

In navolging van enkele andere steden in België en Zweden plaatsten ook in Brugge al vele mensen  een lichtje achter hun raam of haalden ze de kerstverlichting dit jaar extra vroeg van zolder om hun voortuin of gevel te verlichten. Deze actie wil het stadsbestuur nu ook extra kracht bijzetten.

De Brugse Vrijwilligerscentrale, Vierkant tegen Eenzaamheid en Brugge Solidair! roepen alle Bruggelingen met de actie ‘VerLICHT je buurt’ op om de voorzijde van de eigen woning, haag, boom, voortuin extra te gaan verlichten. Hiertoe kunnen de Bruggelingen financiële steun aanvragen: als ze in de eigen buurt hiervoor de handen in elkaar slaan met enkele buren, dan kunnen ze beroep doen op een buurtcheque tot maximum 200 euro voor aankopen van lichtjes, raamkrijt om de ramen te versieren, tuinkaarsen, kerstversiering voor in de straat, …

We vragen wel om die buurtcheque zo veel mogelijk te besteden bij de lokale handelaars, die in deze tijden zeker ook wat ‘verlichting’ verdienen”, legt schepen van Preventie en Samenleven Mathijs Goderis uit.

“We vragen de Bruggelingen om in het bijzonder op het startmoment van Wintergloed, vrijdag 27 november om 18 uur, zéker de lichtjes aan te schakelen om zo een warme (licht)gloed over heel Brugge te laten verschijnen. Het thema van Wintergloed is ook verbinding, er bestaat dus geen mooiere gelegenheid om overal in Brugge te verbinden met licht en warmte”, vult burgemeester Dirk De fauw aan.

Schrijfactie uitwerken

“Het project ‘VerLICHT je buurt’ bestaat enerzijds uit het letterlijk verlichten van de straat en buurt, maar anderzijds is er ook een figuurlijk luikje aan verbonden. Vanuit verschillende hoeken bereikt ons de boodschap dat mensen wel een positieve boodschap kunnen gebruiken. Daar willen we aan tegemoet komen door het aanbieden van gratis postkaartjes waarop men een boodschap van verLICHTing kan neerpennen en bezorgen aan wie hier nood aan heeft. De Dienstencentra gaan alvast ook met de kaartjes aan de slag. Net als het CAW vanuit het justitieel welzijnswerk. Maar iedereen kan een schrijfactie uitwerken voor een eigen gekozen groep. De kaartjes kan men gratis afhalen in de Vrijwilligerscentrale, Hoofdgebouw OCMW, Hoogstraat 9 en de verschillende filialen van Openbare Bibliotheek Brugge”, aldus OCMW-voorzitter en schepen van Sociale Zaken Pablo Annys.Meer nieuws uit de streek


In september konden de bewoners en omwonenden …

Sinterklaas maakt dit jaar geen blijde intrede …