Canadese Vlaggen voor gesneuvelde Bevrijders

Canadese Vlaggen voor gesneuvelde Bevrijders


Naar aanleiding van de 75ste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog roept het  gemeentebestuur van Knokke-Heist in samenwerking met het bestuur van Cnocke Is Hier en de Vrienden van het For Freedom Museum de bevolking op om van vrijdag 30 oktober tot zondag 15 november hun woningen massaal te bevlaggen met de Canadese Maple Leaf. 

60 miljoen oorlogsslachttoffers

Driekwart eeuw geleden kwam er een einde aan WO II, een wereldconflict dat aan meer dan 60 miljoen mensen het leven kostte. Ook de Zwinstreek, Knokke-Heist in het bijzonder, bleef niet gespaard van het onheil dat deze oorlog met zich meebracht. De verplichte arbeid die de bezetter oplegde, was er de oorzaak van dat de Knokke-Heistse jeugd (18 +) onder soms barre omstandigheden tewerkgesteld werd in de Duitse oorlogsindustrie. De nu ronkende namen van automerken, chemische grootmachten, hadden in die periode een heel andere betekenis voor de jeugd van toen.

Bevrijding door Canadezen, Britten en Polen

Angst, honger en ellende waren thema’s die dagelijks aan bod kwamen in de strijd om te overleven en je kroost van eten te voorzien. Gelukkig kwam er in 1944 hulp van over de Atlantische Oceaan.  Jonge mannen vanuit het verre Canada zetten hun leven op het spel om België te bevrijden samen met Britten en Polen. De Duitse bezetter kreeg van Adolf Hitler vanuit Berlijn de opdracht weerstand te bieden tot de laatste man. De strijd was dan ook bloedig en bitter. Het offer was groot en vertaalde zich in grote verliezen aan jonge levens. Vele burgers uit Zeeland en de Zwinstreek verloren hierbij eveneens het leven. Oorlog, bezetting en bevrijding staan gegrift in het geheugen van vele (groot)ouders.

Knokke-Heist Maple Leaf City

“In geen gemeente of stad ter wereld zullen er zoveel Canadese vlaggen wapperen als bij ons“, lacht burgemeester Graaf Leopold Lippens enthousiast. “Knokke-Heist wordt ook in coronatijd een echte Maple Leaf City. Op deze wijze herdenken, is het mooiste teken van respect en dankbaarheid die wij als Knokke-Heistenaars kunnen uiten tegenover onze Canadese bevrijders”, aldus de Knokke-Heistse burgervader.

De Canadese vlaggen (100 X 150 cm) zijn te koop aan de prijs van 25 euro in:

  • Dienst Toerisme Knokke-Heist
  • CC Scharpoord
  • Continental Tours
  • Interieur Vervarcke
  • Studio M
  • For Freedom Museum


Meer nieuws uit de streek


Afgelopen weken werd het kunstwerk Beach Castle …

Bij de werkzaamheden voor de heraanleg van …