Ons moeder binst den Grooten Oorlog

Datum Event: 23/10/2020

Ons moeder binst den Grooten Oorlog


Op vrijdag 23 oktober gaat in zaal De Wara een theatermonoloog door: ‘Ons moeder binst den Grooten Oorlog’. Ignace Goethals maakte van de novelle van Ernest Claes een eigen toneelbewerking.

Het verhaal speelt zich af op een eenzame boerderij in de Kempen. Toen de Groote Oorlog in ‘t land kwam, had de moeder, een weduwe, nog drie ongetrouwde kinderen thuis: twee zonen en dochter Mona. De moeder, een eenvoudig mens, kon niet lezen of schrijven. De twee zonen waren in het begin van de oorlog opgeroepen om te gaan vechten tegen de Duitsers. “Het zal wel niet lang duren, met Kerstmis zijn we thuis”, vertelden ze in augustus 1914 toen ze vertrokken. De moeder heeft de hele oorlogsperiode met dochter Mona het werk voortgezet, al was het hard wroeten. In 1917 kwam de veldwachter op het land bij de moeder en bracht het nieuws dat er drie Duitse soldaten in logement zouden komen en in de stallen worden ingekwartierd. De moeder haatte de Duitsers niet. Ze had nooit iemand gehaat, want dit was zonde. Maar ze was kwaad op hen, want haar zonen waren door hen aan de IJzer. Een week later arriveerden de Duitsers …

Deze toestand is het uitgangspunt voor deze aangrijpende en meeslepende monoloog, door de volksverteller en woordkunstenaar Ignace Goethals gebracht. Hij beschrijft de evolutie of het verloop van het nijpend conflict dat wordt omgebogen tot een liefdevolle situatie als de moeder ziet hoe deze eenvoudige, zwakke soldaten zich verhelpen. Terwijl hij het publiek meesleept met zijn monoloog, ontpopt zijn echtgenote Brigit zich tot een uitstekende klank- en geluidstechnicus.

De theatermonoloog gaat door op vrijdag 23 oktober om 14.30 uur in zaal De Wara in Waardamme. Het maximaal aantal personen dat wordt toegelaten, blijft beperkt tot 50. Deelnameprijs: 5 euro voor leden, 7 euro voor niet-leden.

Voor meer informatie kun je terecht bij verfaillie.roland@telenet.be of vlasnieuws@gmail.com.Meer nieuws uit de streek


2020 is een bijzonder jaar. Bijeenkomsten zijn …

De coronacrisis zorgt ervoor dat het voor …