“Puur kippenvel!”

“Puur kippenvel!”


De bekende pianist en componist Piet Swerts wordt binnenkort 60. In zijn decennialange carrière heeft hij een duizelingwekkend cv bijeen gespeeld en geschreven, en werd daarvoor meerdere malen bekroond met prestigieuze prijzen. Maar aan stoppen denkt het muzikale talent uit Varsenare nog lang niet!

“In mijn muziekcarrière is alles eigenlijk heel natuurlijk verlopen. Het is allemaal begonnen toen ik 8 jaar was en de kunst van het schrijven ontdekte. Twee jaar later ben ik haast toevallig overgeschakeld naar het volgen van muzieklessen. Toen ik 11 was, begon ik muziek te schrijven. Ik herinner me nog goed dat ik op mijn 14de aankondigde dat ik iets met muziek wilde doen. Zo arriveerde ik op de kunsthumaniora in Leuven (tegenwoordig Lemmensinstituut geheten, n.v.d.r.) en bijna een halve eeuw later ben ik er nog steeds”, lacht Piet.

“Ik was 21 toen ik mijn eerste wedstrijd won en 24 toen ik mijn eerste opdracht kreeg. Ook dat ging bijna automatisch, maar zelf vond ik het een vreemde gedachte dat ik werd betaald om muziek te maken. Daar heb ik wel mee moeten leren omgaan. De muziekwereld is een bijzondere wereld, en tegelijkertijd erg hard. Concurrentie viert er hoogtij. Ik heb leren omgaan met het feit dat beroepsmatig musicus zijn ook betekent dat je rekening moet houden met stress en deadlines. Niettemin heb ik het altijd belangrijk gevonden om bij elk werk de allerhoogste standaard te garanderen.”

In zijn 40-jarige carrière kan Piet op heel wat hoogtepunten terugkijken, maar er eentje uitkiezen, blijkt moeilijk te zijn. “Uiteraard heb ik veel te danken aan de Koningin Elisabethwedstrijd, want daar is het in 1987 allemaal begonnen. In 1993 werd mijn vioolconcerto ‘Zodiac’ uit 154 werken uit 28 landen geselecteerd als plichtwerk voor de deelnemers. Het creëren van mijn eigen Marcuspassie datzelfde jaar was ook onvergetelijk. Maar mijn eerste echte hoogtepunt is misschien wel de opera ‘Les liaisons dangereuses’, die eind 1996 in première ging. Een andere mijlpaal is ‘A Symphony of Trees’, die in 2017 ter herdenking van de slag van Passendale werd gespeeld in de kathedraal in Ieper. Daar heb ik 7 jaar aan gewerkt, en toen het in première ging met 300 koorzangers, 66 kinderstemmen, 2 solisten en een symfonieorkest, was het puur kippenvel.”

Piet besluit met het ontkrachten van een metershoog cliché, namelijk dat klassieke muziek saai zou zijn. “Onbekend is onbemind, dat ligt aan de basis van dit hardnekkige vooroordeel. Veel jongeren zijn gewoon nog nooit in aanraking gekomen met de live-uitvoering van klassieke muziek. Als ze alleen al de strijkers horen, zijn ze vaak verkocht. Bovendien wordt mijn eigen werk vaak filmische muziek genoemd, redelijk toegankelijk. Saai is het dus in geen geval, je moet het gewoon een kans geven!”

Ter gelegenheid van zijn verjaardag zendt Klara op zaterdag 14 november tussen 20 en 22 uur een concert uit van Piet Swerts. Het gaat om de wereldpremière van zijn symfonie Yakara, die in september werd gespeeld.Meer nieuws uit de streek


De kalenders met vermelding van de dagen …

Op maandag 21 september startte De Vlaamse …

Deel dit!


Wedstrijden
Speel mee en win!
Win de leukste gezelschapsspelletjes dankzij Blits Lokaal en De Speelplekke!
Speel mee en win!
Win een geschenkmand vol lekkers van Atelier Hortense!
ColumnsCartoons