Rudy Van der Cruyssen geeft fakkel door aan Filip De Roeck

Rudy Van der Cruyssen geeft fakkel door aan Filip De Roeck


Na 27 mooie jaren sluit Rudy Van der Cruyssen officieel zijn hoofdstuk af als directeur van MAAK  Open Huis voor Kunsten in Knokke-Heist. Hij gaat back to the roots om zich terug fulltime te richten op een job als docent aan het conservatorium van Brussel. Vanaf 1 oktober wordt hij opgevolgd door Filip De Roeck, die zelf al 13 jaar meedraait aan de academie. “Ik heb hier een fantastisch verhaal mogen schrijven en voor alle duidelijkheid: een verhaal dat nog niet af is. We hebben hier ongelofelijke dingen gedaan en blijven een trendsetter op heel wat gebieden.” 

“MAAK heb ik 27 jaar lang helpen opbouwen, maar ik schrijf tegelijkertijd ook nog andere verhalen”, legt Rudy Van der Cruyssen uit. “Ik ben niet enkel hier als directeur actief, daarnaast ben ik ook hoofddocent in het conservatorium in Brussel en dirigent van het jeugdkoor Rondinella. En om het helemaal af te maken: ik ben pappie van 8 kleinkinderen. Een dag heeft uiteindelijk maar 24 uur en op een bepaald moment moet je jezelf de vraag stellen: ga ik op deze weg verder tot aan mijn pensioen? Het afgelopen schooljaar heb ik helaas vastgesteld dat het niet langer mogelijk was om mij op alle vlakken voor de volle 100 procent te geven. Na heel lang wikken en wegen, heb ik dus de beslissing genomen om een opvolger te zoeken voor mijn job als directeur in MAAK. Mijn nieuwe uitdaging, als docent aan het Brusselse conservatorium, is eigenlijk waar het voor mij allemaal begonnen is. Ik ben een geboren lesgever.”  

Als belangrijkste tip voor zijn opvolger geeft Rudy mee dat je als directeur goed moet kunnen luisteren. “Filip mag verder bouwen aan heel mooi verhaal en hij krijgt ook een academie in handen die niet in verval is. Hij komt terecht in een academie waar hij zelf 13 jaar heeft in meegedraaid, dus hij kent de werking. Maar toch blijft het zo belangrijk om je af en toe eens neer te ploffen en te luisteren naar mensen. Praten en bereikbaar zijn, zijn onmisbare kwaliteiten als directeur.”  

Opvolger Filip De Roeck doorloopt momenteel met de huidige directeur een inwerkingsperiode om de kneepjes van het vak te leren. “Ik heb een achtergrond als beeldend kunstenaar. Ik heb zelf een opleiding schilderkunst gedaan, maar mijn artistieke praktijk is na enige tijd beginnen evolueren naar een veel breder spectrum. Denk maar aan installatiewerken, video en foto, … Ik heb ook een grote interesse voor geluid en klank. Meteen na mijn studies ben ik hier aan de start gegaan als leerkracht. Initieel bij kinderen en jongeren, en daarna heb ik de kans gekregen om een atelier monumentale kunsten op te richten. Dit is uiteindelijk uitgegroeid tot een projectatelier waar zo goed als alles mogelijk is. Dat is ook iets wat mij zelf enorm interesseert: verkennen waar kunsten elkaar kruisen en wat die mengvormen allemaal kunnen betekenen.”   

Filip heeft de afgelopen jaren enorm veel academies binnen het kunstonderwijs via stagebezoeken van binnenuit gezien. “Waarom ik dan toch voor MAAK kies? Het is een plaats die ik zeer goed ken en een plaats waar alle kunstvormen thuis zijn en mogen ontwikkelen. Een plaats waar iedereen kan groeien. Iets wat elk deeltijds kunstonderwijs (DKO) wel in zich draagt, maar hier in MAAK is er een omkadering en een wil van iedereen om dat elke dag opnieuw waar te maken. De drive die hier heerst, de goesting die hier leeft, is zeldzaam en bijzonder kostbaar. Ik kan me persoonlijk geen betere school voorstellen om te starten als directeur.”  Meer nieuws uit de streek


In de Boudewijnlaan ter hoogte van de …

De vzw Kansenfonds zet regelmatig benefietacties op …