Sint-Niklaaskerk genomineerd voor Onroerenderfgoedprijs!

Sint-Niklaaskerk genomineerd voor Onroerenderfgoedprijs!


Met de vijfde editie van de Onroerenderfgoedprijs wil de Vlaamse overheid bijzondere erfgoedprojecten in de kijker zetten. Dit jaar ligt de nadruk op erfgoed dat publiek toegankelijk is. Een externe jury koos uit 43 inzendingen drie laureaten voor de Onroerenderfgoedprijs 2020. De Sint-Niklaaskerk in Westkapelle is daarbij geselecteerd, naast het Gruuthusemuseum in Brugge en het Predikheren in Mechelen.

Elke laureaat maakt bovendien kans op een publieksprijs. Voor deze prijs kan je je stem uitbrengen tot en met zondag 13 september, via deze link. De winnaar van de Onroerenderfgoedprijs en van de publieksprijs worden bekend gemaakt op vrijdag 2 oktober, tijdens een prijsuitreiking.

De Sint-Niklaaskerk in Westkapelle

In 1996 beschermde de Vlaamse overheid de Sint-Niklaaskerk in Westkapelle als monument en haar omgeving als dorpsgezicht. Het dorp gebruikte het gebouw voor de eredienst, tot een hevige brand het in 2013 bijna volledige in de as legde. Zeven jaar later heeft de kerk een nieuwe bestemming gekregen, met naast een sacraal ook een seculier gedeelte. Het sacrale gedeelte van het gebouw is een nauwgezette reconstructie van de oorspronkelijke plannen en ademt een intieme sfeer uit. Het seculiere gedeelte is ingericht als gemeenschapsruimte, met een bar, een berging, vergaderruimtes, toiletten en een inklapbare tribune.

Dit project toont dat het mogelijk is om ‘verloren’ erfgoed te transformeren met respect voor het verleden. Sporen van de brand zijn overal zichtbaar gelaten, wat de kerk een bijzondere charme geeft. Nieuwe elementen zoals de gedeeltelijk transparante torenspits in metaal en de glasramen met rurale motieven brengen dit gebouw binnen in het heden. Het kan nu opnieuw een rol van betekenis gaan spelen in het dorpsleven.Meer nieuws uit de streek


Op donderdag 29 oktober wordt een nieuwe …

De novemberdagen staan voor de deur. Dit …