Uitbraak coloradokevers in Vivenkapelle

Uitbraak coloradokevers in Vivenkapelle


Vivenkapelle werd recent geplaagd door een grote uitbraak van de coloradokever. Deze is zeer waarschijnlijk het gevolg van een minder zorgvuldige bestrijding van de kever vorig jaar.

Coloradokever

De coloradokever is een kever die behoort tot de familie van de bladhaantjes. Door zijn bolle ronde lichaam lijkt hij wat op een lieveheersbeestje, maar hij is groter. Je herkent hem aan de 5 zwarte strepen op elk van zijn dekschilden. Hij is afkomstig uit Mexico, vanuit zuidelijk Noord-Amerika meegereisd met de aardappelplant en na de Eerste Wereldoorlog in onze streken aangekomen. Hij voedt zich alleen met planten uit de familie van de nachtschaden. Zijn favoriete kostje is de aardappelplant, maar hij lust ook tomaten- en aubergineplanten.

De coloradokever overwintert in de grond en de vrouwtjes leggen in de lente tot 800 eitjes waar rood-oranje larven uit tevoorschijn komen. Omdat ze geen natuurlijke vijanden hebben, kunnen ze zich snel vermenigvuldigen. De laatste jaren is er een toename van de kevers vastgesteld. Dit is mogelijk een gevolg van de klimaatverandering. In warme zomers verloopt de ontwikkeling immers sneller en kunnen 2 tot 3 generaties kevers per jaar voorkomen. Bij twee generaties spreken we dus over 800 x 800 nakomelingen per kever. Vanaf augustus gaan de kevers onder de grond in overwinteringsmodus.

Plagen

Het is een bekend fenomeen dat plaatselijke plagen van coloradokevers aan het begin van de zomer opduiken. Ze komen bijna zeker uit nabijgelegen landbouwpercelen waar het jaar voordien aardappelen stonden en waar de bij wet verplichte bestrijding van de coloradokever niet goed gebeurd is. De nieuwe jonge kevers zullen zich eerst te goed doen aan de aardappelplantjes die gegroeid zijn uit knollen die het jaar voordien achtergebleven zijn op het veld. Wanneer deze opgevreten zijn, gaan ze op zoek naar aardappelpercelen in de buurt. Vinden ze deze niet meteen, dan landen ze op lichte, warme plaatsen zoals zonnige gevels of straten. Daar laten ze zich vrij gemakkelijk bij elkaar vegen of ze zijn met een waterslang (type hoge druk reiniger) weg te spuiten. De kevers vallen geen mensen of dieren aan. Hooguit zullen ze zich tegoed doen aan de tomaten- en aubergineplanten in de moestuinen in de buurt. Deze planten zijn familie van de aardappel.

Niet voor herhaling vatbaar

Om steeds terugkerende plagen te vermijden, is het belangrijk dat je als teler je verantwoordelijkheid neemt en voldoende aandacht schenkt aan de verplichte bestrijding van de coloradokever. In alle teelten zijn er insecticiden met een korte wachttermijn, dus het loont om ze te gebruiken.Meer nieuws uit de streek


Op maandag 19 oktober lanceerde de Lokale …

In Damme-centrum bevinden zich enkele zebrapaden in …