De grootste lapjesboom werd zaterdagnamiddag in Rollegem neergepoot

De grootste lapjesboom werd zaterdagnamiddag in Rollegem neergepoot


Copyright foto Els Deleu

Onder ruime belangstelling werd zaterdag de grootste lapjesboom ter wereld met behulp van een hoogtewerker op het grasveld op Rollegemplaats geplaatst.

Alles begon met een idee van Dominique Vandecasteele uit Rollegem. Haar dochter had haar een foto getoond van een dergelijke kerstboom in Italië en dat wou Dominique ook in Rollegem. “Ik had gezien dat de Italiaanse gemeenschap in Genk ook zo’n lapjesboom maakte van 5 meter hoog en ik wou er één van 6 meter met een diameter van 3,5 meter zoals deze in Italië.” Daarvoor waren 3.500 gehaakte vierkantjes van 20 op 20 cm nodig. Het zou de grootste lapjesboom van België worden. Al snel werd ook gedacht aan een wereldrecord met een nog grotere boom. “Rollegem kwam in 1984 al in het Guiness Book of Records met het grootste wandtapijt van 30,25 meter hoog en 21,24 meter breed. Ook de grootste lapjesboom ter wereld zou misschien wel mogelijk zijn!” Dominique en haar team kozen voor een boom van 8 meter hoog. “Toen we echter hoorden wat het homologeren van een wereldrecord kostte, stapten we van de gedachte aan een wereldrecord af. We zamelden liever geld in voor een goed doel”, aldus Dominique. “De boom is de grootste ter wereld in zijn soort, maar dit wordt niet gehomologeerd.”

Copyright foto: Els Deleu
Werner Debels en Dominique Vandecasteele (Copyright foto: Els Deleu)

12.000 lapjes

Er werd overal opgeroepen om lapjes te haken, wat uiteindelijk resulteerde in zo’n 12.000 ‘granny squares’, zoals dergelijke gehaakte vierkantjes genoemd worden. “Dat waren er veel meer dan er nodig waren. Daarom maakten we ook kleine kerstboompjes, lapjesdekens, lapjessjaals en hondendekentjes. Een hele ploeg dames was na het haken in de weer om alles aan elkaar te naaien. “We willen zoveel mogelijk verkopen voor twee goede doelen die we willen steunen.” Het eerste goede doel is de ‘Engelenhoeve 2.0 – Wouters huis’ uit Rollegem, een mini-boerderij waar mensen en kinderen met een beperking zich kunnen amuseren in de snoezelruimtes, en waar ze in contact gebracht worden met paarden en andere dieren. Het tweede goede doel is Het Inloophuis van vzw De Stilte Omarmd in Kaster. De Rollegemse Sharon Hoorens maakt deel uit van het team van de vzw die instaat voor één-op-één contact en begeleiding van ouders en grootouders van kinderen die sterven rond de geboorte.

 “Door de coronamaatregelen is het heel moeilijk om zaken te verkopen, want onze artikelen worden gezien als ‘niet-essentieel’.”  Je kan Dominique wel opbellen op 056 21 95 81 of op 0486 82 05 51.

Meter en peter

Alle materialen die gebruikt werden voor de Warmste Boom, zoals die ook genoemd wordt werden gesponsord, van het metaal, tot het kippengaas, het hout en de wol.

Geert Bultynck, die leerkracht is aan het Guldensporencollege Engineering in Kortrijk zorgde ervoor dat de frame met buizen gemaakt werd in zijn school.

De glazen ster die op de boom kwam, werd gemaakt door Rollegems glaskunstenaar André Denys.

Een heel team zorgde voor het aan elkaar naaien van de lapjes. Dominique roept Brigitte Demeulenaere omwille van haar inzet uit tot meter van de boom. “Mijn man Werner Debels wordt de peter, want hij zorgde voor veel technische ondersteuning.”

Peter Werner Debels en meter Brigitte Demeulenaere (Copyright Els Deleu)
medewerkers (Copyright foto: Els Deleu)

Bij het aanbrengen van de kerstverlichting zorgt Stad Kortrijk ook nog voor verlichting in de boom.Meer nieuws uit de streek


Sebastien Maes hernam op woensdag 25 november …

Kortrijk telt vandaag 53 SAVE-netwerken. Dat zijn …