Gepassioneerd door Koreaanse krijgskunsten

Gepassioneerd door Koreaanse krijgskunsten


Zoals velen is ook Hans Balcaen uit Eernegem als tiener ooit begonnen met judo, maar dat vond hij niet uitdagend genoeg. Daarna volgde taekwondo, wat evenmin volledig zijn ding was. Toen Hans in 1999 startte met de Koreaanse krijgskunst hapkido, voelde het wél helemaal aan als thuiskomen. De rest is geschiedenis.

“Al sinds mijn jeugdjaren ben ik geïnteresseerd in krijgskunsten en haar waarden en normen. Ik keek dan ook veel films en Japanse tekenfilms waar deze in voor kwamen. Op mijn 14de probeerde ik judo, maar deze sport kwam in het geheel niet overeen met wat ik zag in de films. Ook taekwondo bleek niet helemaal te zijn wat ik zocht, maar ik leerde er wél de wereld van de martial arts kennen. Zo ben ik uiteindelijk bij hapkido terechtgekomen, een krijgskunst die zich richt op zelfverdediging door gebruik te maken van traptechnieken en klemmen. In tegenstelling tot andere krijgskunsten is bij hapkido geen enkele techniek taboe”, legt Hans uit. “Kummooyeh – een Koreaanse krijgskunst waarin het zwaard een belangrijke rol speelt – is er pas vele jaren later bijgekomen.”

Ondertussen is Hans de trotse eigenaar van Fighting Spirit te Gistel, een club waar jong en oud welkom zijn om kennis te maken met deze Koreaanse sporten, die erg toegankelijk zijn. “Bij Fighting Spirit werken we met het motto: ‘Overwin eerst jezelf vooraleer je anderen wil overwinnen’. Je moet bereid zijn om te willen leren en te blijven bijleren. Dit gaat gepaard met een goede dosis doorzettingsvermogen en nederigheid. Denk niet te snel dat je alles hebt geleerd of dat je almachtig bent. En natuurlijk staat of valt alles met respect. Een goede krijgskunstenaar heeft respect voor elk individu. Je kan van iedereen iets leren, zolang je maar wil leren.”

“Door mijn passie voor Koreaanse Krijgskunsten werk ik als vrijwilliger zeer actief mee met Frankie Lacroix, Jan Jacobs en Ronny Paesen om Korean Martial Arts Association op de kaart van België te plaatsen. Deze associatie is een zeer open samenwerking van verschillende Koreaanse krijgskunstclubs om deze te promoten en te helpen waar nodig. Het is een samenwerking op basis van vriendschap, begrip, openheid en respect. Want samen staan we sterk.”

Dat Hans ondertussen al de zwarte gordel heeft behaald in zowel hapkido als kummooyeh, is geen verbazing. Zijn plafond heeft hij echter nog lang niet bereikt. “In elke krijgskunst is de zwarte gordel niet het eindpunt, maar slechts het begin. Het behalen ervan bewijst dat je een zekere basis, vaardigheid en inzicht hebt. Daarna lopen de graden nog verder, zoals zwarte gordel 1ste dan, 2de dan, … tot en met de 9de of de 10de dan. Martial arts is eigenlijk oneindig, in geen enkele sport kan je zoveel zien en leren. Zelfs na 20 jaar steek ik nog steeds dingen op van anderen.”

Terwijl dit artikel werd gemaakt, kwam het vreselijke bericht binnen dat Hans Balcaen het leven heeft gelaten bij een ongeval. We wensen zijn familie heel veel sterkte toe en kijken met veel plezier terug op de samenwerking met deze topkerel.


Meer nieuws uit West-Vlaanderen


Ter hoogte van de gesloopte woningen Tempelierstraat …

Handelaars uit het centrum krijgen de kans …

Deel dit!


Wedstrijden
Speel mee en win!
Win de leukste gezelschapsspelletjes dankzij Blits Lokaal en De Speelplekke!
Speel mee en win!
Win een geschenkmand vol lekkers van Atelier Hortense!
ColumnsCartoons