25 jaar Nocturnes in Ieper

25 jaar Nocturnes in Ieper


De Ieperse Nocturnes werden in 1995 voor het eerst georganiseerd en bestaan dus 25 jaar! Normaal zou dit uitgebreid gevierd worden met een tentoonstelling met filmpjes, foto’s, kostuums en allerlei attributen die de geschiedenis van de Nocturnes illustreren. Maar gezien de coronatijden heeft het bestuur beslist om deze viering uit te stellen. De eerstvolgende editie van de Nocturnes is voorzien in de zomer van 2022. Dat wordt de 16de editie!

Theaterwandelingen vind je nu overal in Vlaanderen. “Toen wij in 1995 onze eerste Nocturnes organiseerden, waren we een unicum in ons land. Theaterwandelingen in Vlaanderen zijn een fenomeen dat in Ieper werd ontwikkeld. En daar zijn we heel fier op”, vertelt voorzitter Piet Lesage. De Nocturnes ontstonden toen Patrick Deldaele, Kristof Jonckheere, Eric Vanhove en Piet Lesage zich de vraag stelden hoe ze een meerwaarde konden creëren voor de toeristische promotie van de monumenten en de geschiedenis van Ieper. Er waren enkele inspirerende voorbeelden in het buitenland. Zo vonden in Londen en Edinburgh geheimzinnige ‘ghostwalks’ plaats: een gids-acteur die niet zomaar vertelt, maar in een rol kruipt en zo de groep bezoekers op een doorleefde manier rondleidt. Dat leidde tot het idee om in Ieper een traject uit te stippelen op basis van het rijke verleden en het indrukwekkende monumentale patrimonium van de stad. Een parcours waarlangs boeiende historische situaties zouden worden geëvoceerd. Het concept was geboren!

De geschiedenis van Ieper is een opeenvolging van geluk en ongeluk, van grootheid en bekrompenheid, leven en dood, liefde en haat, oorlog en vrede. Piet Lesage: “Dat is ook het uitgangspunt voor onze theaterwandelingen: tegen de achtergrond van de ‘grote geschiedenis’ plaatsen we onze ‘kleine histories’ met een subtiele knipoog naar de actualiteit. De koppeling van historische actualiteiten aan actuele histories is een keurmerk van de Nocturnes.”

In de vijftien voorbije edities hebben de Nocturnes de grenzen van het begrip ‘theaterwandelingen’ in Ieper en ver daarbuiten verkend en verlegd. “Voor onze bezoekers lijkt alles misschien vanzelfsprekend. Maar wij weten wel beter: zoiets opzetten is niet evident. Zonder een feilloos draaiend team van medewerkers voor én achter de schermen zouden er geen Nocturnes zijn!”

Volgend jaar zullen we misschien in uitgesteld relais het 25-jarig bestaan van onze vereniging vieren. Ondertussen zijn we al grondig aan het nadenken over onze 16de editie. Hopelijk zijn de coronaperikelen tegen dan voldoende onder controle, zodat we onze theaterwandelingen kunnen organiseren zoals de voorbije 25 jaar. In de loop van volgend jaar zullen we het thema van 2022 bekendmaken. Momenteel zijn we dit – samen met onze groep historici – aan het uitzoeken. Het wordt sowieso weer een originele en interactieve beleving van een stukje Ieperse geschiedenis”, besluit Piet.Meer nieuws uit de streek


In het kanaal Ieper-Komen te Ieper wordt …

Op 26 en 27 november gaan rioleringswerken …