Brandweer zoekt vrijwilligers!

Brandweer zoekt vrijwilligers!


De brandweerzone Westhoek zoekt 45 vrijwillige brandweermannen en -vrouwen en doet daarvoor een warme oproep! Wil jij het korps in jouw stad of gemeente vervoegen? Wil je wat betekenen voor de mensen in je buurt, en dat samen met een heleboel toffe collega’s? Dan is dit misschien wel de uitgelezen kans voor jou!

Ondanks feit dat de Brandweer Westhoek de grootste hulpverleningszone qua personeel is in gans West-Vlaanderen, zijn extra krachten nog steeds broodnodig. Want als brandweervrijwilliger kom je voor tal van opdrachten ter plaatse. Het gaat om zoveel meer dan enkel het blussen van branden en het redden van katten uit bomen, zo bevestigt François Decroix, een enthousiaste vrijwilliger bij de brandweerpost van Mesen.

“Ik ben 37 jaren jong en daarvan al 15 jaar actief bij de brandweer”, stelt François zich voor. “Voor mij was het een evidentie om brandweerman te worden, omdat ik dit van thuis uit met de paplepel heb meegekregen. Mijn vader was ook vrijwilliger – hij is het op zijn 65ste nog steeds – waardoor ik er als jong ventje reeds van droomde in zijn voetsporen te treden. Ondertussen ben ik 1ste sergeant, een functie die ik combineer met mijn voltijdse werk als landbouwer.”

“Als landbouwer ben ik vooral thuis aan het werk, waardoor ik vaak wordt opgeroepen als er overdag interventies zijn. En die kunnen van alles inhouden, gaande van brand tot wateroverlast over technische hulpverlening bij verkeersongevallen. Maar die diversiteit maakt het net zo boeiend. Je weet ’s ochtends nooit wat er je die dag te wachten staat.”

Met z’n 18 brandweermannen is Mesen een van de kleinere posten in de regio, al betekent dat niet dat er op de lauweren wordt gerust. François gokt dat het Mesense korps vorig jaar zo’n 60-tal keer is uitgerukt en daarbovenop staan ze ook vaak paraat om andere teams te helpen. “We kunnen dus best wel wat extra manschappen gebruiken”, bevestigt hij. “We hebben nood aan versterking, dus bij deze zijn vrijwilligers van harte welkom!”

En wat krijg je in de plaats? “Een leuk team!” antwoordt hij zonder daarover te hoeven nadenken. “We zijn meer dan zomaar collega’s, ik durf gerust te zeggen dat we een vriendengroep zijn geworden. In de post van Mesen zitten we met een 3-tal kwieke 60+’ers, maar voor de rest zijn we een erg jong team. Zelfs na de uren horen we elkaar vaak, bijvoorbeeld via onze WhatsApp-groep, waar over van alles gepraat wordt, ook over zaken die niets met de brandweer te maken hebben. Ik zou het dus zeker aanraden vrijwilliger te worden! Ik denk dat velen helaas worden afgeschrikt door de lange en relatief zware opleiding, maar het is niettemin echt de moeite waard! Ondertussen heb ik thuis zelf een zoontje van 5 jaar rondlopen die nu al zegt dat hij brandweerman wil worden. Dat doet me plezier!”

Wil jij de brandweerzone Westhoek vervoegen in een post bij jou in de buurt? Ga naar jobs.brandweerwesthoek.be en lees er alles over. Je kandidatuur indienen kan nog tot 30 september 2020. Meer nieuws uit de streek


De bibliotheken van Heuvelland, Ieper, Langemark-Poelkapelle, Mesen, …

Zit je in het vijfde of zesde …