De reismicrobe van Grégory

De reismicrobe van Grégory


De 49-jarige Grégory Lewyllie is lesgever informatica in het volwassenonderwijs. Deze Ieperling is actief in het plaatselijke verenigingsleven, maar gaat sinds 2006 volop voor zijn twee passies in het leven: fotografie en reizen. Sindsdien fietst Grégory de wereld rond!

“Reizen, en meer bepaald per fiets op reis gaan, is sinds 2006 een deel van mijn leven geworden. Ik zat toen op een kruispunt in mijn leven en ik voelde aan dat ik het over een andere boeg moest gooien. Voor een lange tijd op reis gaan, bleek voor mij helend te werken. Ik koos voor de fiets, omdat dit vervoersmiddel je de kans geeft om een land anders te ontdekken. Het stelt je in staat om achter de schermen van een land te reizen. Zo vertrok ik in september 2006 voor een tocht van uiteindelijk bijna drie jaar, waarbij ik alle landen van Zuid- en Midden-Amerika aandeed. De fietsmicrobe was een feit en vier jaar later vertrok ik voor 15 maanden richting Azië. In juni 2018 vertrok ik opnieuw, deze keer met een zelfgemaakte elektrische bamboefiets aangedreven op zonne-energie. Het idee was ingegeven door mijn deelname aan de Suntrip, een solarrace voor elektrische fietsen aangedreven op zonne-energie. Een soort Paris-Dakar, maar stukken ecologischer. De race startte in het Franse Lyon en eindigde 12.000 km verder in het Chinese Kanton. Terugkeren met het vliegtuig was voor mij geen optie en dus besloot ik om verder te fietsen doorheen de rest van Azië”, vertelt Grégory.

“Zo’n reis plannen vergt behoorlijk wat voorbereiding”, gaat hij verder. “Het maken van een elektrische bamboefiets was de grootste uitdaging. Gelukkig kon ik rekenen op de knowhow van twee Nederlandse vrienden. Ook het systeem om de batterij op te laden aan de hand van zonnepanelen, was een huzarenstukje. Voor het ontwerp van de trailer ben ik te rade gegaan bij een Duitse firma die gespecialiseerd is in het maken van aanhangwagens voor fietsen. Ook het ineen puzzelen van het parcours vergde wat tijd. Je moet als fietser des te meer rekening houden met de seizoenen die in veel landen totaal anders zijn.”

Tijdens zijn laatste fietstocht door Azië groeide het idee om een boek te schrijven. “Ik stelde vast dat ik dagelijks meerdere foto’s maakte waar ik een heel verhaal aan kon ophangen. Stilaan groeide de goesting om die twee disciplines, enerzijds de beelden en anderzijds de verhalen, samen te laten vloeien. Ik ging de uitdaging aan om mijn impressies in een boek te publiceren. Het boek ‘Sp(r)aakmakende verhalen over Azië – een fotografische blik vanop mijn bamboefiets’ heb ik uitgegeven in eigen beheer.” Geïnteresseerden kunnen het boek van Grégory kopen voor 29 euro via glewyllie@gmail.com. “Sinds kort ben ik terug aan de slag als leerkracht. Het hernemen van mijn job in het onderwijs kwam geen minuut te laat, want mijn bankrekening zag stilaan de bodem. De komende jaren zet ik mijn reisplannen dan ook op een lager pitje.” Al geloven wij dat de reiskriebel snel terug zal zijn, en daarom wensen we Grégory alvast veel succes met zijn volgende avontuur!Meer nieuws uit de streek


Het speelpleintje in het Astridpark is verhuisd …

De Ieperse begraafplaatsen worden sinds enige jaren …