Filip De Cock stelt tentoon in Langemark

Filip De Cock stelt tentoon in Langemark


Nog tot en met 14 december kun je in het gemeentehuis van Langemark-Poelkapelle terecht om er de bijzondere tentoonstelling van Filip De Cock te bewonderen. Alles draait er om geometrie met een losse toets, maar laat het ons Filip zelf uitleggen!

“Eigenlijk ben ik een laatbloeier”, vertelt de 64-jarige Ieperling. “Kunst heeft me altijd reeds geboeid, en zelf ben ik al van jongs af creatief. Pas vanaf 2010 ben ik me heel intensief beginnen toeleggen op het zelf creëren van kunst. Ik besloot kunstopleidingen te volgen aan de Academie. Het is een passie. Een vulkaan die als het ware uitbarst. De inspiratie tot creëren stroomt er uit, het is niet meer te stoppen.”

De belangstelling van Filip gaat vooral uit naar geometrisch werk. Van de vroeg-abstracten – zoals Malevich of Mondriaan – tot de meer recente meesters, waaronder Mark Rothko, Victor Vasarely en Frank Stella. Ook Belgische kunstenaars laat hij niet links liggen. “Verder ben ik enorm geïnteresseerd in Art deco, en in architectuur in het algemeen. Andere inspiratiebronnen zijn het lezen van kunstessays, het bezoeken van tentoonstellingen en het volgen van cursussen kunstgeschiedenis”, vervolgt Filip.

“Al deze invloeden komen tot uiting in mijn werken: schilderijen, grafiek, houtsneden, werken met Chinese inkt en acrylverf op papier en doek, en natuurlijk het ruimtelijk werk met geometrische composities, af en toe met een lossere toets. Die geometrische abstractie lijkt op het eerste zicht niet zo voor de hand liggend, maar voor mij is het een manier van werken die heel natuurlijk aanvoelt. Een kunstenaar uit deze stroming ordent in een spel van geometrische en mathematisch geïnspireerde vierkanten, rechthoeken, veelhoeken en lijnen zijn gevoelens of aspecten van onze menselijke geest. In de geometrisch geordende kleurvlakken en lijnen ordent de kunstenaar met andere woorden z’n eigen geestesgesteldheid. Dat dit spel niet zonder de gekozen kleuren kan, spreekt vanzelf.”

“Kunst is de individueelste vormgeving van de individueelste gevoelens, of het nu gaat om muziek, dans, fotografie of beeldende kunst”, besluit Filip. “Beeldende kunst geeft trouwens zeer goed weer wat eigenlijk de essentie is: het in beeld gieten of vormgeven van een bepaald gevoel dat leeft bij de kunstenaar.”

Wie het werk van Filip De Cock wil bewonderen, kan tot 14 december terecht in het gemeentehuis van Langemark-Poelkapelle (Kasteelstraat 1). Vrije toegang van maandag tot vrijdag van 9 tot 12 uur. Op diezelfde dagen kun je tussen 14 en 17 uur op afspraak een rondleiding krijgen van Filip, waarbij hij met veel plezier uitleg verschaft over zijn werken. Om een afspraak te maken, mail je naar filip.de.cock22@telenet.be. Zowel toegang tot de tentoonstelling als de rondleiding zijn gratis.Meer nieuws uit de streek


Op vrijdag 4 december spelen The Rolls …

Op donderdag 29 oktober organiseert het bestuur …