Frank verloor zijn hart aan Poperinge

Frank verloor zijn hart aan Poperinge


Alhoewel Frank Van de Wiele de eerste 50 jaar van zijn leven heeft doorgebracht in Menen, voelt hij zich tegenwoordig een rasechte Poperingenaar. En dat met dank aan de liefde, die hem in 2017 naar de Hoppestad heeft gebracht.

“Omdat ik niet kan stilzitten, heb ik heel wat hobby’s”, vangt Frank aan met een lach. “Een daarvan is gidsen, waarvoor ik twee jaar lang een intensieve avondcursus heb gevolgd. Ik ben dan ook erg trots op mijn diploma ‘Regiogids Westhoek’. Die lessen deden me beseffen dat we echt in een unieke streek wonen! West-Vlaanderen is zoveel meer dan de kust, het middeleeuwse Brugge en de oorlogsstad Ieper.”

“We mogen best wel wat chauvinistischer zijn over onze streek, want we bieden quasi alles aan: ‘bergen’, zee, infrastructuur, cultuur, lekker eten en nog beter bier en wijn. Alles wat een Bourgondiër wenst! Om een plek te kiezen die erbovenuit steekt, is dan ook onmogelijk. Alles en iedereen hier heeft een  uniek karakter en een bijzondere geschiedenis. Soms is die iets groots, soms is het niet meer dan een kleine anekdote. Kortom, Poperinge is een meerwaarde in de Westhoek. We hebben flink wat troeven, maar we moeten ze uitspelen. Toerist in eigen land mag immers geen holle slogan zijn. We moeten samen bouwen en verder inzetten op duurzaam en ecologisch verantwoord bezoek aan de omgeving in plaats van op massatoerisme.”

En dat doet Frank door middel van leerrijke en entertainende gidsbeurten in Poperinge. Om het publiek te laten kennismaken met de schoonheid van de Hoppestad, organiseert hij op donderdagavond en op zaterdagnamiddag wandelvertellingen in zijn thuisstad. Daarbij focust hij niet louter op geschiedkundige feiten, maar kaart hij ook culturele en culinaire thema’s aan. “Bij mij zit je nooit op het wereldkampioenschap geschiedenislessen, ik probeer op een aangename en op een interactieve manier te vertellen over Poperinge en de Westhoek. Mensen letterlijk laten proeven van de Westhoek tijdens mijn wandelingen: fantastisch! Maar wat dat inhoudt, dat ga ik niet verder verklappen”, knipoogt hij.

Frank vervolgt: “Die variatie zorgt ervoor dat het voor zowel toeristen als ‘locals’ interessant blijft. Want ook voor inwoners kan een wandeling door Poperinge een opfrissing zijn van de lokale geschiedenis. We weten graag alles over de wereldgeschiedenis, maar schuiven soms ten onrechte onze eigen historie aan de kant. Men zegt wel eens dat Poperinge de stad van het goede leven is, en dat klopt volledig! Zowel bij mooi weer als op een wat regenachtige dag. Of zoals de Fransen het zeggen: “Vaut le détour”.”

Wie samen met Frank wil genieten van een wandeling in onze fijne en charmante streek, kan via zijn Facebookpagina volgen waar en wanneer hij aan de slag is en in welke taal je de wandeling kan volgen, want Frank vertelt vlot in de drie landstalen alsook in het Engels. Besluiten doet hij dan ook met volgende woorden: “Iedereen welkom! Soyez le bienvenu! Herzlich willkommen! Welcome!”

WIL JIJ EEN GESCHENKMAND MET POPERINGSE LEKKERNIJEN WINNEN? HOU DAN BLITSLOKAAL.BE IN DE GATEN, WANT WE GEVEN ER WEG!Meer nieuws uit de streek


Door de stijgende coronacijfers en strengere maatregelen …

Corona slaat hard om zich heen en …