Ieperse Kunstkring Richten brengt regisseurs op de planken

Datum Event: 18/10/2020 t.e.m. 20/12/2020

Ieperse Kunstkring Richten brengt regisseurs op de planken


Copyright foto: Erwin Gabriëls

Ook de Ieperse Kunstkring Richten heeft een moeilijk jaar achter de rug. Omwille van de coronamaatregelen werd hun bejubelde stuk ‘Deernis’ met een half jaar uitgesteld én uiteindelijk voor een beperkt publiek opgevoerd. Ook het najaarsprogramma wordt een stuk kleinschaliger gebracht dan we gewoon zijn, maar de voorstellingen, die blijven even verrassend! Vier huisregisseurs van Richten brengen immers elk een zelfgeschreven stuk!

Regisseur van de Kattenstoet Bart Cafmeyer mag samen met muzikaal talent Kobe Sercu de spits afbijten met de show ‘‘t Was ol weg’, een intense vertelling over de Grooten Oorlog. Deze vertelavond wordt geen zoveelste reconstructie van de pijn die deze oorlog teweegbracht, maar een verhaal over veerkracht en hoop. Opstaan en weer doorgaan, dat was de boodschap achter de wederopbouw. Terwijl Bart Cafmeyer het ontroerende en tegelijk grappige verhaal vertelt, zorgt Kobe Sercu voor enkele hoogstpersoonlijke liedjes tussen de vele anekdotes door. ’t Was ol weg wordt gespeeld op 18 (volzet) en op 25 oktober.

Op zondag 8 november staat Frank Degruyter op de planken, die met ‘Grimmlachen’ zijn eigentijdse versie van de bekende sprookjes van Grimm brengt. Want vergis je niet, onder het oppervlak van deze schijnbaar naïeve verhalen zitten thema’s die van alle tijden zijn: list en verraad, verlangen en lust, hebzucht en dwaasheid, macht en verdriet. Frank Degruyter vertelt de verhalen op zo’n manier dat je in de sprookjes ook onze leefwereld herkent. De personages zou je zo op straat kunnen tegenkomen!

Op 22 november is het de beurt aan Walter De Groote, acteur uit onder andere Spoed, Thuis, Flikken en F.C. De Kampioenen. Hij brengt ‘Godver…’, waarin hij ons meeneemt in zijn eigen denk- en leefwereld. Een licht-filosofisch, komisch en vooral onthullend stuk, over al dan niet gelovig zijn. Maar alles met de nodige dosis respect en zonder iemand tegen de schenen te schoppen (of toch niet te veel), want achteraf willen we met meneer pastoor, tussen pot en pint, verder kunnen discussiëren.

In de laatste voorstelling maken we kennis met een vaste waarde bij Richten: Dirk Clement! Als spelend lid kun je hem jaarlijks aan het werk zien bij de Ieperse Kunstkring. Samen met boezemvriend Johan Bulckaert brengt hij ‘Op zijn Frans’, een heerlijke mix tussen zang en vertelling. Liedjes vol Franse zwier, frivool en dartel, maar net zo goed vol weemoed en verlangen. Tussendoor gaan flarden poëzie en korte verhalen een uitdagende dans aan met de muziek. De thema’s? Die zijn heel herkenbaar en toch voor iedereen anders: leven en dood, en daartussen heel graag zien … en afzien. Je kunt Dirk en Johan aan het werk zien op 6 en 13 (beide volzet) en 20 december.

Alle voorstellingen gaan door in Café Dépot in Ieper om 20.15 uur. Meer info vind je op www.toneelrichten.be, reserveren kan via regisseursopdeplanken@gmail.com. Tickets kosten 10 euro, maar wees snel, want de plaatsen zijn beperkt!Meer nieuws uit de streek


Op zaterdag 31 oktober dient een verhuis …

Op vrijdag 30 oktober dienen snoeiwerken te …