Kookdemo ‘De goede smaak van Ieper’

Datum Event: 15/10/2020

Kookdemo ‘De goede smaak van Ieper’


Franky en Michael Vanderhaeghe van het tweesterrenrestaurant Hostellerie Saint-Nicolas gaan in een kookdemonstratie aan de slag met honderd jaar oude recepten. Die recepten ontlenen ze aan de tentoonstelling ‘herSTELLINGEN. Terugkeer van het socioculturele leven in Ieper’ die momenteel loopt in het Yper Museum. De kookdemo vindt plaats in de Ieperse Stadsschouwburg op donderdag 15 oktober om 19 uur.

Koken met honderd jaar oude recepten

De koks kregen van het Yper Museum enkele oude recepten voorgeschoteld uit de allereerste editie van ‘Ons Kookboek’, te bewonderen in de expo ‘herSTELLINGEN’. Deze tentoonstelling gaat onder meer over voedselschaarste net na de Eerste Wereldoorlog. Ieper was compleet vernield: alle huizen, landbouwgrond, weiland en winkels verdwenen. Voedselvoorziening was dus een van de grootste uitdagingen. Aanvankelijk reisden mensen tot achter de Ieperse frontlinie om voedingsmiddelen; naar Poperinge of Roeselare bijvoorbeeld. Maar al snel doken er rondreizende handelaars op, werden er speciale marktdagen georganiseerd in de vernielde Lakenhallen en organiseerden mercantiele geesten winkeltjes in noodwoningen en ruïnes. Tegelijk herrees ook het sociale leven. Op markten werd er gekeuveld en rondreizende handelaars brachten naast hun goederen ook vele nieuwtjes mee. Het duurde ongeveer tot halfweg de jaren twintig dat Ieperlingen opnieuw zelf lokale producten teelden en vee kweekten. In ‘herSTELLINGEN. Terugkeer van het socioculturele leven in Ieper’ toont het Yper Museum hoe de Ieperlingen die eerste jaren na de oorlog hun plan konden trekken met weinig.

Topchefs Franky en Michael Vanderhaeghe

Met deze geschiedenis en kennis trok het Yper Museum naar de chefs van Hostellerie Saint-Nicolas in Elverdinge, één van de beste restaurants van het land. Franky Vanderhaeghe heeft al decennia lang twee Michelinsterren op zak en zijn beloftevolle zoon Michael won – als eerste Belg ooit – de prestigieuze wedstrijd ‘Jeune Talent Disciples D’escoffier’. Dat is één van de belangrijkste wedstrijden voor jonge chefs ter wereld. Je kan het vergelijken met het winnen van een wereldkampioenschap wielrennen of voetbal. Vorig jaar verkoos VLAM hem ook tot ‘viskok van het jaar 2019’. Michael leerde de knepen van het vak in diverse sterrenzaken in Europa én bij zijn vader.

De topkoks en het museum vonden elkaar en werkten een unieke demonstratie uit waarbij ze oude recepten een moderne twist geven. Recepten die het Yper Museum vond in kookboeken van de jaren twintig en receptenschriftjes uit de eigen onderwijscollectie. Als je naar de recepten uit deze periode kijkt, valt op dat ze lokale ingrediënten gebruiken en de recepten vaak elementair zijn. De gelijkenissen met de gastronomie van vandaag zijn frappant. Toen was het uit noodzaak, vandaag keren chefs uit eigen beweging terug naar de basis, naar échte smaken en lokaal geteelde ingrediënten. Deze kookdemonstratie legt mooi de verbinding tussen de twee periodes uit de Ieperse geschiedenis. De koks maken tijdens de demonstratie in de stadsschouwburg sterrengerechten van onder meer ‘verloren brood’, ‘aardappelsoep’, ‘stokvisch’, ‘eieren met paraplusaus’, ‘worst en rode kool’ of ‘het beste van de Noordzee’.

Schepen van musea Dimitry Soenen: “Koken is kunst bij Franky en Michael Vanderhaeghe. Alleen daarom al is de link met het Yper Museum evident. Maar het is meer dan dat: de chefs vinden het een uitdaging om linken te leggen met de geschiedenis van onze streek. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk. Het gaat zichtbaar om pure liefde voor het ‘culinaire erfgoed’ van hun stad. Het feit dat de chefs ook opgroeiden in de Lakenhallen – waarin het Yper Museum nu huist – maakt het extra speciaal. Opa Frans was er jarenlang conciërge en bode. Het wordt een topavond!”Meer nieuws uit de streek


Op 3 november dient een hoogtewerker te …

Naar aanleiding van de aanvraag tot het …