OPROEP: Word jij brandweervrijwilliger?

OPROEP: Word jij brandweervrijwilliger?


De brandweerzone Westhoek zoekt 45 vrijwillige brandweermannen en -vrouwen en doet daarvoor een warme oproep! Ondanks feit dat de Brandweer Westhoek de grootste hulpverleningszone qua personeel is in gans West-Vlaanderen, zijn extra krachten immers nog steeds broodnodig. Wil jij het korps in jouw stad of gemeente vervoegen? Wil je wat betekenen voor de mensen in je buurt, en dat samen met een heleboel toffe collega’s? Dan is dit misschien wel de uitgelezen kans voor jou!

“Ik ben in 1987 begonnen als brandweerman”, vertelt majoor Geert Cuvelier, een enthousiaste vrijwilliger én postoverste bij de brandweerpost van Nieuwkerke. “Dat mijn vader ambulancier was, heeft daar zeker een grote rol in gespeeld. De wil om anderen te helpen, was er al van jongs af. Bovendien woonden we recht tegenover het gebouw van de Nieuwkerkse brandweer, waardoor het me altijd heeft aangesproken.”

De post van Nieuwkerke bestaat uit 23 vrijwillige brandweermannen en moet jaarlijks gemiddeld zo’n 100-tal keer uitrukken voor interventies. En daarbij moeten niet enkel branden worden geblust, integendeel. “We moeten relatief weinig uitrukken voor branden”, legt de majoor uit. “Het grootste deel van ons werk bestaat uit technische interventies, zoals hulp bieden bij overstromingen, ongevallen en wespenverdeling.”

Ook de Nieuwkerkse vrijwilligers kunnen wel wat extra hulp gebruiken. “We zitten met een iets ouder team, dus jong bloed is zeker welkom! De hervormingen hebben ervoor gezorgd dat de opleiding een stuk zwaarder is geworden, waardoor veel kandidaten worden afgeschrikt. Dat zorgt ervoor dat het, zeker voor iets kleinere posten als de onze, niet makkelijk is om nieuwe vrijwilligers te rekruteren”, vervolgt majoor Cuvelier. “En toch zou ik het ten zeerste aanraden om je kans te wagen. Als brandweerman krijg je bijzonder veel terug van de mensen die je geholpen hebt. De dankbaarheid is enorm. Die positieve respons maakt het echt de moeite waard om brandweerman te worden. Verder krijg je er niet alleen een hoop toffe collega’s bij, maar ook een vriendenkring.”

Eenzelfde verhaal horen we bij François Decroix, vrijwilliger en eerste sergeant in het korps van Mesen. “Ik ben 37 jaar en daarvan al 15 jaar actief bij de brandweer”, stelt François zich voor. “Voor mij was het een evidentie om brandweerman te worden, omdat ik dit van thuis uit met de paplepel heb meegekregen. Mijn vader was ook vrijwilliger – hij is het op zijn 65ste nog steeds – waardoor ik er als jong ventje reeds van droomde in zijn voetsporen te treden. In de post van Mesen zitten we met een 3-tal kwieke 60+’ers, maar voor de rest zijn we een erg jong team. We zijn meer dan zomaar collega’s, ik durf gerust te zeggen dat we een vriendengroep zijn. Ik zou het dus zeker aanraden vrijwilliger te worden!”

Wil jij de brandweerzone Westhoek vervoegen in een post bij jou in de buurt? Ga naar jobs.brandweerwesthoek.be en lees er alles over. Je kandidatuur indienen kan nog tot 30 september 2020. 

Copyright foto: Warre-SG/FirefotografieMeer nieuws uit de streek


De Surprice Winter Wonder Wandelingen zijn Take …

Een bosje of boomgaard bij jou in …