Kies je favoriete boom!

Kies je favoriete boom!


De intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst (IOED) Polderrand is op zoek naar bomen die jij bijzonder vindt! Ken jij een boom met een interessant verhaal? Een boom die je fascinerend vindt, of simpelweg mooi? Weet jij ergens in je buurt een bijzondere boom staan? Laat het dan weten en vertel waarom die boom voor jou fantastisch is!

Joke Meerkens, coördinator bij Polderrand, geeft ons graag wat uitleg: “Polderrand is een intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst die de gemeentes Ichtegem, Gistel, Koekelare, Kortemark en Oudenburg tot haar werkgebied mag rekenen. We hebben als missie om het onroerend erfgoed in de regio zo goed mogelijk te vrijwaren, enerzijds door een onroerenderfgoedbeleid te ondersteunen en anderzijds door het draagvlak voor onroerend erfgoed zo groot mogelijk trachten te maken. Onder onroerend erfgoed verstaan we 3 zaken: bouwkundig erfgoed – zowel beschermd als niet beschermd – archeologisch erfgoed en landschappelijk erfgoed. Als IOED horen we ons op deze 3 pijlers te richten.”

Joke vervolgt: “Vorig jaar hebben we een inventaris laten opmaken van het landschappelijk waardevol houtig erfgoed en met onze oproep naar de favoriete bomen gaan we hierop verder. Een inventarisatie is immers nooit helemaal af. Met die eerste inventarisatie hebben we ons hoofdzakelijk gericht op de traditionele landschapselementen, oftewel de overblijfselen van voor WOII. Mogelijk zijn we hier en daar toch een aantal zaken vergeten op te nemen. Dergelijke hiaten willen we zeker invullen. Verder trachten we ook te achterhalen hoe we de inventaris naar de toekomst toe kunnen aanvullen.”

“Maar eigenlijk willen we met onze oproep vooral achterhalen wat er leeft bij de mensen. Wat maakt iemand warm? Welke zaken is men genegen? Op dit moment richten we ons graag op het thema bomen. In oktober hadden we bijvoorbeeld de Week van het Bos of de Dag van de Trage Weg, dus leek het ons passend om deze initiatieven door te trekken in een najaarsactie. Daarbij zijn we niet alleen op zoek naar welke bomen mensen geweldig vinden, maar ook hoe ze de boom ervaren.”

En daarbij kunnen heel wat factoren meespelen. Soms vind je een boom eenvoudigweg mooi, maar waarom is de ene boom specialer dan de andere? Welke boom heeft voor jou een aparte betekenis en waarom? Is het bijvoorbeeld omdat je de boom zelf hebt geplant toen je nog jong was? Omdat je vroeger aan een bepaalde boom hebt gespeeld? Omdat je er stiekem hebt afgesproken met een eerste vriendje of vriendinnetje? Is het omdat de boom staat op een plekje waar je tot rust komt? Of omwille van het monumentale gestalte ervan? Er zijn zoveel redenen mogelijk en die tracht Polderrand één voor één te achterhalen. Daarbij gaan ze steeds op zoek naar de verhalen achter een boom.

Wil jij je favoriete boom naar voor dragen? Vertel dan wat die boom zo uniek maakt via info@polderrand.be. Deelnemen kan nog 31 december 2020, en je maakt daarbovenop kans om het boek ‘Wat bomen ons vertellen’ te winnen. Veel succes!


Meer nieuws uit West-Vlaanderen


Door de coronamaatregelen blijft de horeca dit …

Koekelare daagde dit jaar (amateur)fotografen, hobbyisten en …

Vanaf maandag 30 november starten, in opdracht …