8 betogers tijdelijk opgepakt in Kortrijk

8 betogers tijdelijk opgepakt in Kortrijk


Bij een betoging in Kortrijk die niet aangevraagd werd, wilden 8 betogers niet vertrekken toen ze dit door de politie gevraagd werden. Ze werden tijdelijk opgepakt. 

Op zondagavond 1 november werden betogers verwacht in Kortrijk. De betoging zou er komen als reactie op het zinloze geweld in de stationsbuurt vorige week.

Volgens het Ministerieel Besluit van 28 oktober 2020 zijn betogingen enkel toegestaan met maximum 100 deelnemers, op voorwaarde dat de betoging statisch gebeurt, enkel op de openbare weg, met respect voor social-distancing én mits aanvraag en toestemming door de stad. Aangezien de betoging niet werd aangevraagd was er ook geen toelating.

“Het organiseren van een betoging is helemaal niet comform de nieuwe aangekondigde maatregelen van een beperkte lockdown, waar juist ingezet wordt op het beperken van samenkomsten”, luidde het bij de stad.

Zoals de politiediensten verwachtten, hadden toch wat mensen de intentie zondagavond  omstreeks 19.00 uur te komen betogen in het centrum van Kortrijk.

De politiediensten waren goed voorbereid en hadden controleposten voorzien op alle grote en kleine invalswegen naar de stad. Op die manier kon alle bestuurders en passagiers van de inrijdende voertuigen gecontroleerd worden. De politie vroeg telkens naar de reden van hun bezoek aan de stad.

Daarnaast was ook zichtbare en anonieme politie aanwezig in de stationsomgeving, waar voetgangers en kleine groepjes personen werden aangesproken en gecontroleerd. Ook alle reizigers van enkele aankomende treinen werden gecontroleerd.

De politiemensen op het terrein werden ondersteund door de permanente monitoring van het Kortrijkse cameranetwerk vanuit de commandopost en de dispatching in het politiecommissariaat.

Alle personen die de intentie hadden om te betogen, werden gevraagd om te vertrekken. Het overgrote deel vertrok ook vrijwillig. Bij 8 personen lukte dit niet. Zij werden allen bestuurlijk aangehouden.

De volledige ordedienst verliep vlot en zonder incidenten.Meer nieuws uit de streek


Door de coronamaatregelen met meer telewerk en …

Op de Brussels Beer Challenge 2020 viel …