Aalbeke krijgt met Albecca 3 familiebedrijven onder één dak

Aalbeke krijgt met Albecca 3 familiebedrijven onder één dak


Copyright foto Els Deleu

Met Albecca B&B, Flora en Curiosa komt in Aalbeke een nieuw familiebedrijf met verschillende takken die los van elkaar staan en toch constant met elkaar verweven zijn.

Na meer dan een jaar hard werken is de B&B van Dirk Becuwe (60) en Anneke Dezuttere (58) klaar. Dirk runt de Bed & Breakfast en Anneke blijft werken bij team Communicatie en Protocol bij stad Kortrijk. Dirk en Anneke verhuisden uit Rollegem naar Aalbeke en kwamen er in de B&B wonen na grote aanpassingswerken die ze vooral met hun gezin uitvoerden. De authentieke elementen werden behouden. “We hopen tijdens de coronacrisis om al gezinnen te kunnen ontvangen die in onze streek komen wandelen. Er liggen alvast al folders van stad Kortrijk klaar.”

“We waren al een aantal jaren op zoek naar een ruimte voor een Bed & Breakfast. Ook onze zoon Hannes (28) en zijn vrouw Sophie Moerkerke (24) waren op zoek.

Alles viel samen en Hannes, Sophie, Dirk en Anneke vielen samen op het pand waar vroeger ‘De Batteur’ gevestigd was. “We zagen er de mogelijkheden om onze drie zaken daar de combineren en met twee gezinnen was de financiering uiteraard ook gemakkelijker.”

Hannes en Sophie komen ook in hetzelfde gebouw wonen. Zij zijn nog met de bouwwerken voor hun woning bezig maar behelpen zich voorlopig met een caravan in de loods. “Voor hun sanitaire voorzieningen komen ze bij ons”, stelt Anneke. Hannes is zelfstandig schrijnwerker en werkt vooral in onderaanneming. Hij is samen met zijn vader ook bezig met restaureren en bewerken van meubeltjes. Hij had een werkruimte nodig, net als zijn vrouw Sophie die floriste is.

Geschiedenis

Om de naam van de zaak te kiezen, werd in de geschiedenis gedoken. “Albecca is de allereerste vermelding van Aalbeke in het jaar 1136. Een meevaller in die naam is dat ook de eerste drie letters van de familienaam ‘Becuwe’ er in zitten. Dus was de naam snel gevonden.” Op de visitekaartjes prijkt ‘Albecca, B&B and more’. “We hebben dus Albecca B&B, Flora en Curiosa.” In het voorste gedeelte zit de woongelegenheid met B&B van Dirk en Anneke met de ingang van de B&B aan de straatzijde en de inkom van het woonhuis aan de zijkant. “In onze woonruimte wordt ook het het ontbijt geserveerd. De toegang tot de kamers met eigen badkamer en verwijzing naar bloemen uit de streek ligt bij de inkom van de B&B. Daar is er ook een zithoek met een koelkast met drankjes uit de streek.

Drie luiken

Aansluitend aan de ruimtes van Dirk en Anneke en de B&B komt de woongelegenheid van Hannes en Sophie. Deze is nog in aanbouw en krijgt ook een aparte ingang in de kangoeroewoning. “We zullen in hetzelfde gebouw maar toch los van elkaar wonen.” In de loods die in het gebouw geïntegreerd is maakt Sophie haar bloemstukken. “Dat is het onderdeel Albecca Flora”, zegt ze. Sophie werkt overdag in de horeca Ze is heel creatief en in bijberoep maakt ze bloemstukken en boeketten op bestelling. Ze doet ook bloemstukken voor uitvaarten en kleedt huwelijksfeesten aan. “Alles is op bestelling”.

Een derde luik binnen Albecca is ‘Curiosa’. Daarbinnen zet Hannes kleine meubeltjes en decoratiestukken klaar en maakt ze verkoopbaar. Hij zoekt speciale dingen uit. “Kastjes, stoelen, een decorstuk, spiegels of tafels worden opgeknapt en in de b&b geplaatst. Dit wordt te koop aangeboden. Na verkoop van meubeltjes kunnen we het interieur constant veranderen.”

Albecca opent nu in volle coronatijd. “We mogen gasten ontvangen en ze moeten eten op hun kamer. We hopen nu in het begin vooral mensen te ontvangen die willen genieten van de streek. Je kan in het zuiden van Kortrijk immers mooie wandelingen en fietstochten maken!”

Albecca B&B, Flora, Curiosa, Bergstraat 1 in Aalbeke. 0478 786 833 of 0473 664 821 https://www.inforegio.be/b-b-albecca-kortrijk  Facebook: AlbeccaMeer nieuws uit de streek


‘Het Idee’ viert op maandag 23 november …

Heel wat West-Vlamingen kwamen voor op de …