Als het geluid van je medemens een probleem wordt

Als het geluid van je medemens een probleem wordt


Iedereen heeft zich al eens geërgerd aan het gekraak van chips of popcorn van diegene die in de bioscoop vlak achter je zit. Of aan een tafelgenoot die je laat meegenieten van het irritante geluid dat kauwen met zich meebrengt. Maar wanneer worden die ergernissen problematisch? En belangrijker nog, wat kan je er aan doen? Damiaan Denys – psychiater, filosoof en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam – deed er onderzoek over en werd daarvoor zelfs beloond met een Ig Nobelprijs, een variant op de welbekende prijzen die jaarlijks worden uitgereikt. Wij mochten hem even spreken!

Damiaan Denys – die overigens geboren en getogen is rond het Kortrijkse en sinds 2000 in Nederland woont – heeft al z’n ganse leven lang een fascinatie voor de menselijke psyche, zo vertelt hij zelf. “Er is niks boeiender dan de mens, het is een van de rijkste onderwerpen in de wereld. Als jonge man ging ik in eerste instantie filosofie studeren, met de intentie te begrijpen hoe de denkwereld van de ‘normale’ mens in mekaar zit. Dit bleek onbegrijpelijk te zijn. Dus besloot ik psychiatrie te studeren, om zo de gedachten van de ‘abnormale’ mens te verkennen. Bleken deze eveneens onbegrijpelijk te zijn en dat is nog steeds zo”, lacht hij. “Noem het worstelen met de materie, maar dan wel op een leuke manier.”

Zijn doctoraat schreef Damiaan Denys over mensen met dwangklachten, een thema dat hem leidde tot het onderwerp waar hij onlangs een uitgebreide studie over heeft gedaan: misofonie, oftewel een afkeer van geluiden die door de mens geproduceerd worden. “Het begon met een dame die in mijn praktijk langskwam en vertelde dat ze zo boos werd van bepaalde geluiden. Als ze bijvoorbeeld iemand hoorde niezen, wilde ze die persoon iets aandoen, zo erg was het. Nergens vond ik een ziektebeeld dat ik aan haar probleem kon linken, ik kon het in geen enkel medisch handboek terugvinden. Dus besloot ik het ziektebeeld zelf te beschrijven.”

Op het internet circuleerde de naam ‘misofonie’ al in 2009, maar het duurde uiteindelijk tot 2013 eer het euvel als een ziekte werd gediagnosticeerd, met dank aan Damiaan Denys. “Iedereen ergert zich wel eens aan de geluiden van z’n medemens, maar meestal is dat eerder ludiek dan problematisch”, legt hij uit. “Het wordt pas een stoornis op het moment dat de ziekte het van je overneemt en je verhindert op een normale wijze te functioneren. Het zijn deze mensen die we willen helpen door middel van technieken uit de klassieke gedragstherapie.” Zo probeert men om de aandacht te verplaatsen naar andere geluiden, of nieuwe associaties te maken met probleemgeluiden.

En dat blijkt een succesvolle methode te zijn, want van de ongeveer 1000 behandelde personen, is zo’n 30 à 40% erin geslaagd er op een leefbare manier mee om te gaan. Binnenkort komt daaromtrent een publicatie uit die de wetenschappelijke wereld wat meer inzicht zal geven in het vooruitstrevende werk dat Damiaan Denys heeft verricht.Meer nieuws uit de streek


Sebastien Maes hernam op woensdag 25 november …

Kortrijk telt vandaag 53 SAVE-netwerken. Dat zijn …