Centrum Kuurne in een nieuw jasje!

Centrum Kuurne in een nieuw jasje!


In 2021 zullen er ingrijpende werken gebeuren in Kuurne. Het hart van de gemeente krijgt er immers een facelift van jewelste, zowel onder als boven de grond. Betere wegen, veel meer groen en een vlottere bereikbaarheid zullen daarbij de kernwoorden zijn. Burgemeester Francis Benoit legt uit: “Kuurne staat voor de meest ingrijpende werken van de afgelopen 60 jaar, goed voor een investering van meer dan 20 miljoen euro. Het hart van het centrum zal een ziel krijgen. Geen hart van steen, maar van leefbaarheid, bereikbaarheid en groen. We bouwen een Kuurne voor de komende 40 jaar – voor onze kinderen en voor de toekomst!” Wij gidsen je alvast langs enkele blikvangers!

De Tramstatie ondergaat een metamorfose waar handel en horeca elkaar vinden. De huidige grijze parking wordt een groene zone waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten. Nabij de handelszaken wordt ruimte voor kortparkeren voorzien en de handel krijgt extra terrasruimte. Op de vernieuwde centrumparking aan de Vlaskouter kan dan weer voor een langere tijd geparkeerd worden. Via een groene wandelpromenade bereik je in geen tijd de Tramstatie. “We gaan voor een aantrekkelijk handelscentrum waar beleving en ontmoeting centraal staan. Bereikbaarheid en een vlotte verkeerscirculatie zijn belangrijke aandachtspunten. Dat doen we onder meer door in te zetten op slim parkeren”, vertelt Schepen van Economie Johan Bossuyt.

Het Marktplein wordt omgetoverd tot een groene ontmoetingsplek. Het plein wordt onthard en er zal plaats worden gemaakt voor zitbanken, bomen en andere groenelementen. Een terrasje doen wordt dus meer dan ooit een beleving! “De toegankelijkheid van het Marktplein was van in het begin niet goed”, verduidelijkt burgemeester Benoit. “Eindelijk kunnen we ingrijpen ten behoeve van minder mobiele mensen. Bovendien wordt het plein een troef van ontmoeting, onthaasting en een groene plek vol terrasjes.” Hij benadrukt dat feestgemeente Kuurne toegankelijk zal blijven voor evenementen.

De Kerkstraat en de Generaal Eisenhowerstraat worden groene, leefbare en bereikbare winkel- en woonstraten. Met de aanleg van verschillende groenperken zal er voor kleur worden gezorgd. Ook voetgangers en fietsers zullen er de plek krijgen die ze verdienen en automobilisten zullen zijdelings kunnen parkeren. De Koning Albertstraat moet dan weer zorgen voor een veilige schoolomgeving. De Vlastuin wordt een nieuw woonproject met park, gerealiseerd door de sociale bouwmaatschappij.

De veranderingen zullen ingrijpend zijn en de nodige tijd in beslag nemen. Maar de burgemeester benadrukt dat al het mogelijke zal worden gedaan om inwoners en handelaars hierbij te steunen. Daarom zullen de werken in verschillende fases verlopen, waarvan de eerste in de zomer van 2021 van start gaat. Die zal duren tot na de zomer van 2023 en zal het Marktplein, de Kerkstraat, de Generaal Eisenhowerstraat en de Tramstatie aanpakken. In fase 2, die start vanaf 2023, volgt de Koning Albertstraat. En daarna wordt het genieten van een nieuw Kuurne voor iedereen!

Copyright foto’s: Gemeente KuurneMeer nieuws uit de streek


De gemeente Kuurne start vanaf maandag 23 …

Deel dit!


Wedstrijden
Speel mee en win!
Win de leukste gezelschapsspelletjes dankzij Blits Lokaal en De Speelplekke!
Speel mee en win!
Win een geschenkmand vol lekkers van Atelier Hortense!
ColumnsCartoons