Charter Winterterrassen XXL

Charter Winterterrassen XXL


Meer dan andere jaren willen horecaondernemers een winterterras bouwen. Toch is het niet enkel het coronavirus dat ondernemers stimuleert om een winterterras op te bouwen. Sinds Terrassen XXL leerde zowel klant als horecabaas de terrassen nog meer te appreciëren. En nu het najaar voor de deur staat, zal dat natuurlijk gepaard gaan met wat meer Belgisch weer. Restaurants en cafés willen voldoende klanten kunnen blijven ontvangen en zoeken daarom naar oplossingen in de vorm van overdekte winterterrassen.

Omdat niet alle horecazaken ervaring hebben met het aanvragen van dergelijke vaste constructies, werden belangrijkste regels in een charter gegoten. Voldoen de plannen en ideeën rond een winterterras aan deze richtlijnen, dan moet men deze indienen in het Evenementenloket. De aanvragen worden zo spoedig mogelijk behandeld. Slechts na goedkeuring van de plannen kan er begonnen worden met de opbouw van het winterterras.

Ook de komende jaren zal Kortrijk dit charter en het terrassenplan XXL aanhouden.

Aan welke richtlijnen moeten de horecaondernemers zich houden?

1.      Waar kan ik mijn terras opbouwen?

De constructie die je wil bouwen, kan enkel geplaatst worden op de terraszone (XXL) die voorzien is voor jouw zaak.

2.      Welke constructie kan ik plaatsen?

Je gebruikt professioneel, duurzaam materiaal om een constructie te maken dat tegen weer en wind bestand is. Partytenten zijn uit den boze. Verankering in het openbaar domein is niet toegestaan.

3.      Welk meubilair zet ik op mijn terras?

Het terrasmeubilair is vervaardigd uit duurzaam materiaal en oogt stijlvol. De uitbater is steeds verantwoordelijk voor de juiste plaatsing van stoelen en tafels.

4.      Hoe verwarm en verlicht ik mijn terras?

Om je winterterras te verwarmen maak je gebruik van gekeurde verwarmingselementen, infrarood is een goede keuze. Vermijd kabels op de grond en plaats de verwarming verstandig. Denk ook aan het milieu, zo zijn plaids en verwarmde kussens een ecologische en gezellige oplossing. Verlicht je terras bij voorkeur met LED-verlichting.

5.      Wat met geluid?

Denk aan je buren: 80 dB is de geluidslimiet. Versterkte buitenmuziek wordt niet toegelaten.

6.      Wat met zichtbaarheid van buitenaf?

Zet je een gevelterras, zorg er dan voor dat minstens 1/3de van de wanden doorzichtig is. Een losstaande constructie moet één volledige wand hebben die transparant of open is.

7.      Hoe houd ik mijn terras en de omgeving toegankelijk?

De toegankelijkheid van je zaak moet verzekerd worden, houd een vrije doorgang van 1.5m breedte tot je voordeur. Hou ook rekening met de vrije doorgang van 1.5m op het trottoir voor voetgangers en 4m voor een rijweg zodat de hulpdiensten makkelijk kunnen passeren.

8.      Hoe onderhoud ik mijn terras?

Het terras moet dagelijks proper gehouden worden. Het is niet toegestaan om meubilair te stapelen op de terraszone.

9.      Welke kleuren gebruik ik voor mijn terrasconstructie en -meubilair? (Dit geldt enkel voor Grote Markt en Leieboorden!)

De kleuren die gebruikt worden voor zowel de constructie als het terrasmeubilair is in overeenstemming met het reeds bestaande terrasmeubilair en de parasols. Denk aan wit, zwart, grijs en beige.

10.  Hoe hou ik het gezond?

Laat minstens één zijde van het terras open. Zet het terrasmeubilair voldoende ver uit elkaar zodat de social distancing (1.5m) kan nageleefd worden. Voorzie voldoende mogelijkheid om de handen te ontsmetten. Garandeer een continue aanvoer van verse buitenlucht door de constructie niet volledig af te sluiten.

Je aanvraag indienen kan via het evenementenloket aan www.kortrijk.be/evenementenloket.  

Vergeet zeker niet volgende elementen toe te voegen aan je aanvraag:

  • Plattegrond waarop aangeduid is waar het winterterras komt
  • Beeld van de te bouwen constructie
  • Voorzie je verwarmingselementen? Vermeld dit dan op je aanvraag

Je aanvraag wordt zo spoedig mogelijk behandeld. Na goedkeuring kan je van start gaan met de opbouw van je winterterras!Meer nieuws uit de streek