Coördinerend directeur gaat met pensioen

Coördinerend directeur gaat met pensioen


Copyright foto Els Deleu

Op 1 november ging Christine Van Praet (62), coördinerend directeur van scholengroep vzw Scola met pensioen. Ze wordt opgevolgd door Peter De Graeve (56).

Christine Van Praet startte drie jaar geleden als voltijds coördinerend directeur (codi) van op dat moment twee scholengemeenschappen die zouden samenvloeien in scholengroep vzw Scola. Ze combineerde tot dan haar functie als schooldirecteur van de Vrije Centrumschool Marke (VCSM) met een coördinerende functie voor scholengemeenschap Klavertje Vier.

Christine

Samen met haar man Hendrik Vandekerckhove woont Christine in Marke. Het koppel heeft met Karen, Michaël en Steven drie kinderen en er zijn drie kleinkinderen.

Ze begon haar loopbaan in de Vrije Centrumschool in Marke en deed zo’n tien jaar interims voor ze benoemd werd. Naast onderwijzeres in verschillende leerjaren was ze ook catechiste, taakleerkracht en gaf ze sport. Ze gaf ook les in het bijzonder onderwijs. Na 22 jaar lesgeven was ze 16 jaar directeur van VCSM, waar ook Het Kleuterbos een afdeling van is. Sedert het begin van de scholengemeenschappen in 2003 deed ze al coördinerend werk voor scholengemeenschap Klavertje Vier die in januari 2018 samensmolt met scholengemeenschap De Wijngaard tot scholengroep vzw Scola, die scholen uit Aalbeke, Marke, Bellegem, Bissegem, Rollegem en Kortrijk omvat. Op 1 november ging Christine met pensioen. “Ik zal de goede raad van iedereen opvolgen en eerst tijd nemen om te genieten. Er liggen alvast stapels boeken op me te wachten. Ik lees graag maar had nooit veel tijd om gewone boeken te lezen. Ik las alles over onderwijs, maar dat boeide me even veel.” Christine vertelt dat ze wel al ingeschakeld werd in de vormelcatechese op Rodenburg in Marke, waar ze al 18 jaar ondervoorzitter van het parochiaal wijkcomité is. Christine houdt van breien, haken, naaien, knutselen, schilderen en boetseren. Fietsen doet ze ook veel.

Peter

Christine wordt opgevolgd door Peter De Graeve uit Drongen. Peter is gehuwd, vader van twee volwassen kinderen Gilles en Jasper. Hij houdt van de Ardennen, biljarten en kijkt graag naar autosport. Peter, die afkomstig is uit Wetteren studeerde in 1987 af als onderwijzer in normaalschool Glorieux in Oostakker. Hij werkte twee jaar in het onderwijs. “Begin juli 1989 ben ik eventjes de privé ingegaan.” Hij deed enkele opdrachten als bediende, ook in het buitenland, werkte in de wereld van de digitale fotografie en is kaaibediende geweest in de haven van Gent. “Toen ik mijn kinderen afzette aan de schoolpoort begon mijn hart te bloeden”, zegt Peter die in 1999 terugkeerde naar het onderwijs. Eerst deed hij een kleine interim in Sleidinge en daarna werd hij leerkracht van het zesde leerjaar in het Sint-Lievenscollege in Gent. In 2005 werd Peter directeur van basisschool Nieuwen Bosch in Gent. In 2011 kwam daar een halftijdse coördinerende functie bij in scholengemeenschap Klaverblad. Dat deed hij tot eind juni. “De laatste maanden heb ik een overkoepelende functie gedaan.”

In de functie van codi voor scholengroep Scola sprak vooral het project zelf Peter aan:

“schoolbestuur, directies en leerkrachten zijn hier volwaardige partners in het hele schoolgebeuren. Door de cellen die hier opgericht werden, waar elk zijn of haar specialisatie heeft, valt het op dat iedereen bij alles betrokken is.” Hij vertelt dat in Gent nu vijf schoolbesturen gevormd werden tot één schoolbestuur. “Bij Scola werkt men daar al drie jaar aan en is er al een vernuftige structuur. Dat er ook buitengewoon onderwijs in de scholengroep zit, is al een uitdaging, maar ook de eindtermen in het onderwijs die weer een andere wending zullen krijgen.” De afstand is geen probleem voor Peter. “Vroeger was ik een klein half uurtje onderweg met de fiets, nu wordt dit een kwartiertje langer met de wagen. De verplaatsing geeft je ook tijd om mentaal al bezig te zijn.”

Steun en houvast voor iedereen

Een coördinerend directeur is de verbinding tussen schoolbestuur, directies en buitenorganisaties. “Beslissingen worden nooit door één persoon genomen en er is telkens een duidelijke communicatie”, aldus Christine. “Ons logisch denken en onze achtergronden spelen een grote rol. Maatregelen toepassen kan je niet altijd voor alle scholen op dezelfde manier. De eigenheid van de scholen is zeer belangrijk!”

Christine en Peter vertellen dat een codi op de achtergrond blijft, maar steun en houvast is voor iedereen. Je doet veel onderzoekswerk en toont het verschil in de weg naar beslissingen die uiteindelijk wel genomen worden op het niveau van het schoolbestuur.

Peter kon al wat inlopen en volgde de verslaggevingen. “Als ik een vergadering moet organiseren over een bepaald onderwerp zal ik niet uit de lucht vallen”, zegt hij. Op de vraag of hij veranderingen zal doorvoeren antwoordt hij “Never change a winning team, but do it your way!”Meer nieuws uit de streek


Sebastien Maes hernam op woensdag 25 november …

Kortrijk telt vandaag 53 SAVE-netwerken. Dat zijn …