Depart XXL helpt evenementen- en cultuursector vooruit

Depart XXL helpt evenementen- en cultuursector vooruit


Copyright foto: kortrijk.be

Als eerste stad in Vlaanderen zal Kortrijk een coronaproof evenementenlocatie voorzien waar organisatoren kosteloos evenementen tot minstens 1.000 personen kunnen organiseren. Evenementenbouwers kunnen intekenen op een wedstrijd om een outdoor installatie te bouwen op Kortrijk Weide. Deze installatie wordt in september opgezet en zal minstens tot het einde van de zomer 2021 blijven staan. Samen met de indoor evenementenhal Depart wordt deze grote locatie ‘Depart XXL’ de plaats om het komende jaar coronaproof evenementen te organiseren. De Vlaamse regering kent een budget van 140.000 euro toe aan dit project.

Sinds de lockdown half maart zit de cultuur- en evenementensector zonder werk. Tijdens de veiligheidsraad van 20 augustus werd beslist om de capaciteit van evenementen opnieuw op te krikken en lokale besturen toe te laten om de capaciteit per locatie te gaan vastleggen in overleg met het Vlaamse evenementenloket. Op die manier kunnen er meer dan 200 personen indoor en 400 personen outdoor worden toegelaten op evenementen. Stad Kortrijk was intussen al bezig met de voorbereiding van een coronaproof evenementenplein. De stad staat in voor de kosten van de opbouw van een installatie die toelaat om evenementen op een veilige manier te organiseren volgens de geldende veiligheidsmaatregelen.

De installatie komt op Kortrijk Weide en vormt een geheel met de indoor evenementenhal Depart. Onder de noemer ‘Depart XXL’ voorziet de stad zo een locatie waar zowel binnen als buiten evenementen kunnen worden aangeboden.

Wedstrijd voor professionele evenementenbouwers

Voor de opbouw van dit plein doet Stad Kortrijk een beroep op de professionele evenementenbouwers. Er wordt een wedstrijd uitgeschreven naar de evenementensector waarbij men tot 31 augustus tijd heeft om in te tekenen en zo het concept en de opbouw van het plein uit te werken. Een jury zal zich vervolgens buigen over het ontwerp dat het beste voldoet aan diverse criteria om te beslissen wie het plein mag opbouwen. De winnaar krijgt ook vrijblijvend de kans om de eerste twee weekends zelf gebruik te maken van het plein om evenementen te organiseren, waarbij bar- en ticketinkomsten voor de organisator zijn. Eenmaal de opdracht officieel is toegekend, is het de bedoeling om het plein zo snel mogelijk te bouwen. De stad mikt om tegen half september al evenementen te kunnen organiseren op Depart XXL. Evenementenbouwers kunnen zich aanmelden op www.kortrijk.be/departxxl.

Naast muziekoptredens of theatervoorstellingen moet de locatie ook mogelijkheden bieden aan horecazaken die creatief uit de hoek willen komen of de vele lokale verenigingen die een evenement op poten willen zetten. Dat kan gaan van sportevenementen over soupers tot afterworks. De evenementenopbouwers krijgen dus de opdracht een plein te bouwen dat modulair is zodat het makkelijk omgebouwd kan worden naargelang de capaciteit en doelstelling van het evenement. Het plein moet een feestelijk en gezellig kader worden waar verenigingen en organisatoren gratis gebruik van kunnen maken. De installatie bevat ook onder meer een bar zodat elke organisator zelf een leverancier of cateraar kan aanstellen.

Evenementenplein op Kortrijk Weide

De keuze om het plein op te bouwen op Kortrijk Weide was evident. Het evenementenplein is optimaal uitgerust en bewees al dat grote evenementen er perfect passen, zoals eind 2019 nog met De Warmste Week. Bovendien is de connectie met evenementenhal Depart een ideale link. Ook voor Depart wordt bekeken wat de maximale capaciteit is binnen de veiligheidsrichtlijnen, zodat ook indoor evenementen in Kortrijk weer een breder publiek kunnen aantrekken. Organisatoren die interesse hebben om op Depart XXL een evenement te organiseren, mogen alvast hun voorstel indienen via www.kortrijk.be/departxxl.Meer nieuws uit de streek