Digitale expo van schilderijen

Digitale expo van schilderijen


Gewezen Bissegemnaar Koen De Clercq plande een expo van zijn olieverfschilderijen in Oostende van 31 oktober tot 8 november. Met de lockdown kan Koen de tentoonstelling die opgezet werd niet openen. Op Facebook en Instagram en op zijn website kan je de volledige tentoonstelling wel bezichtigen.

Koen De Clercq (57) werd geboren in Kortrijk en groeide op in Bissegem. “Tekenen en schilderen zijn altijd al meer dan een hobby geweest”, zegt hij. Op zeer jonge leeftijd imiteerde ik ‘schilderen met olieverf’ door gebruik te maken van plakkaatverf”, vertelt Koen. “Mijn eerste olieverfschilderijtje van 20 op 15 cm moet ik rond mijn tiende gemaakt hebben. Een neef van mijn moeder schilderde olieverfschilderijen met het schildermes. Hij heeft me op pad gezet. Ik ging mijn eerste doekjes en 10 tubekes olieverf naar het ‘academiekotje’ in Kortrijk halen en ik was vertrokken.” Koen ging naar de academie in Kortrijk van zijn 10 tot zijn 15 jaar. Verschillende van Koens schilderijtjes gingen naar verschillende plaatsen. “Ik zoek nu waar deze allemaal naar toe zijn gegaan en zoek ook foto’s van vroeger waar die schilderijtjes op te zien zijn. Deze waren natuurlijk in een andere stijl maar het zijn mooie herinneringen. Ik zou er een evolutie op kunnen zien.”

Koen als kind aan het schilderen

40 jaar bezig met pen, verf en penseel

Op zijn 15de trok Koen naar de cadettenschool in Lier en koos hij voor een militaire loopbaan. “Het tekenen en schilderen bleef altijd op een waakvlam staan”, aldus Koen. “In het verlof haalde ik mijn borstels telkens weer boven.”

Tijdens zijn militaire loopbaan verhuisde Koen 16 keer. Hij woonde 18 jaar in het buitenland waaronder drie keer in de VS, nl. in Georgia en Virginia. Doordat Koen een heel deel van de wereld kon zien, was dit een zegen voor zijn kunstactiviteiten. “Het is vooral gedurende mijn periode in de VS dat ik mij verder heb ontwikkeld in mijn creatieve activiteiten. De grijze donkere mistige landschappen van Vlaanderen en België die ik vroeger schilderde werden het licht aan de Oostkust en de heldere kleuren en zeezichten.” Koen ontmoette er ook veel kunstenaars, leerde kunstgalerijen kennen waar een grote openheid heerst en zag opportuniteiten om zich verder te bekwamen. “In de 40 jaar dat ik werk met penseel, verf en doek heb ik veel geleerd, vooral de laatste 10 jaar. Veel zaken die ik nu onder de knie heb, ken en weet had ik graag 30 jaar geleden gekend. Daarom deel ik graag mijn ervaringen in workshops. Coronatijden hebben dit nu wel een tijdje ‘on hold’ geplaatst. Ik vind het zelf ook fijn om nieuwe dingen te leren en volgde onlangs een workshop aquarelverfschilderen.

Natuur

Koen en zijn gezin zijn nu een jaar terug uit het buitenland. Hij is met pensioen en kan zich nu volledig op het schilderen toeleggen. “Als ik iets doe wil ik het ook goed doen. We wonen nu in Scherpenheuvel maar hebben een appartement in Oostende. Van daaruit trek ik vaak naar Raversijde om er te gaan schilderen. De zee heeft me altijd al wel aangesproken. Ik leefde vele jaren dicht bij de Oostkust van de VS met blauwe lucht en de oceaan die iets geweldiger is dan de Noordzee. De golven geven rust en de natuur is een bron van inspiratie.” Koen trekt ook soms naar de Merodebossen in zijn buurt in om er te schilderen. “Als je buiten schildert, heb je echter maar 2 uur tijd want de atmosfeer verandert. Dat neemt niet weg dat je de atmosfeer niet in je opneemt.”

“Het blijft iedere keer spannend”

Bij schilderen is er voor Koen altijd spanning betrokken. “Een wit vel is angstaanjagend. Je wil er zo snel mogelijk van af. Het eerste dat je doet is het wit wegnemen en proberen je doek vol te zetten met kleuren en tinten. Telkens je een borstelstreek zet neem je een beslissing. Het is niet simpel maar na jaren leer je je borstels en de verf kennen. Toch blijft het iedere keer spannend en is het een uitdaging. Je wil van niets iets maken, en dat maakt het voor mij tof om te doen.”

Koen beseft dat hij eigenlijk permanent bezig is met schilderen. “Dat gaat over nadenken, een schetsje maken, je studio opruimen, verf kopen, bestellingen doen en het uiteindelijke schilderen.” Hij is er professioneel mee bezig.

Zeezichten

De voorbije maanden legde Koen zich vooral toe op zeezichten. De expo loopt tot 8 november en heeft als titel ‘a Home with a Sea View…’ De tentoonstelling werd volledig opgezet en voorbijgangers kunnen er een deel van zien. Alles is nog eens te bezichtigen op https://www.facebook.com/koens.art en op https://www.instagram.com/koens.art/?hl=nl.

Expo van 31 oktober tot 8 november in ‘At Expo18’, IJzerstraat 18 in Oostende.www.koensart.com


Meer nieuws uit West-Vlaanderen


De Aalbeekse Liesbet Delvoye (23) kreeg de …

Benno Sameyn (26) uit Kortrijk heeft net …

Herr Seele schonk vandaag een gratis piano …