ECHO palmt tuin van BK6 in

Datum Event: 19/09/2020 t.e.m. 20/09/2020

ECHO palmt tuin van BK6 in


ECHO is een verrassende tentoonstelling van Grégory Decock en wordt gecureerd door zijn organisatie drooM en de galerie Avee van Petrus Paklons. In het weekend van 19 en 20 september wordt de tentoonstelling opgezet in de tuin van BK6.

ECHO is van de hand van de Franse kunstenaar Grégory Decock. Hij is de oprichter van het kunstenproject drooM, een project dat verlaten tankstations in het Franse departement Drôme een artistieke invulling wil geven. De kunstenaar is een bezeten wielerfanaat en fietste voor deze voorstelling in BK6 vanuit Aouste, in de Drôme, met de koersfiets tot in Kortrijk, waar zijn roots liggen. Na de voorstelling vertrekt hij opnieuw met een andere koersfiets van de hand van Marniek Kint terug naar Zuid-Frankrijk. Met dit traject Aouste-Kortrijk-Aouste treedt hij in de voetsporen van zijn grootvader Omer Decock.

De tentoonstelling ECHO is gebaseerd op de Griekse mythe van Echo en Narcissus. Ze symboliseert beeld, geluid, tijd en ruimte. De reflecties worden gezien als referenties in de kunstgeschiedenis en de terugkerende golven uit een centrale bron. De namen van de deelnemende kunstenaars worden niet op voorhand bekend gemaakt. Daarmee kiezen de curatoren bewust om het publiek te triggeren om naar de tentoonstelling te komen kijken. Ze benadrukken het belang om een duurzame band te cultiveren tussen de deelnemende kunstenaars en zowel de stad als het Kortrijkse publiek. Het is de bedoeling dat de verschillende kunstenaars regelmatig zullen terugkeren met nieuwe projecten en samenwerkingen.

In de tentoonstelling spelen voertuigen een belangrijke rol. Daarmee wordt een filosofische reis doorheen de kunstgeschiedenis gesymboliseerd. De vormgeving van de affiches van ECHO werden gebaseerd op de Franse eerste editie van Le Chagrin de Belges (Het Verdriet van Belgie – Hugo Claus) met beelden van James Ensor. De gelijknamige groepstentoonstelling was tijdens de lockdown al te zien in Kortrijk en werd met de affiches ‘Sorry, we are Claus’ in het straatbeeld aangekondigd.

Axel Ronse, schepen van Cultuur: “Ik heb zelden zo’n authentiek persoon als Grégory Decock ontmoet. De passie straalt er bij hem van af en tegelijk is er duidelijk een hoek af. Samen met Petrus Paklons organiseert hij met ECHO een verrassende tentoonstelling. Ik raad iedereen aan om naar de tuin van BK6 af te zakken!”

De tentoonstelling verhuist op 26 september naar het Overbekeplein.Meer nieuws uit de streek