Harelbeekse kermissen noodgedwongen geannuleerd

Harelbeekse kermissen noodgedwongen geannuleerd


Alain Top, de burgemeester van Harelbeke, nam op 31 juli de beslissing om de kermissen in Hulste, Stasegem en Harelbeke te annuleren, na negatief advies van de veiligheidscel. Foorkramen kunnen dus niet worden opgesteld en enkele kermisgerelateerde activiteiten kunnen niet plaatsvinden.

Tijdens de zomermaanden vinden er traditioneel enkele kermissen plaats in Harelbeke en deelgemeenten. In heel wat steden en gemeenten werden de jaarlijkse kermissen al geannuleerd. De veiligheidscel van de stad – een delegatie van alle disciplines van noodplanning en stadsdiensten –  boog zich over de haalbaarheid van de kermissen op het Harelbeekse grondgebied en gaf een duidelijk advies: de kermissen houden te veel risico in voor de gezondheid en veiligheid van de inwoners.

De dienst evenementen van de stad werkte de voorbije weken een coronaveilig alternatief uit voor de kermissen, maar werd ingehaald door de actualiteit en de recente maatregelen van de overheid. De bestrijding van het COVID-19-virus steunt op het respecteren van de sociale bubbels en de traceerbaarheid van bezoekers aan evenementen. Onder meer daar wringt het schoentje.

Burgemeester Alain Top: “We vinden het jammer dat we deze beslissing moeten nemen, maar we hebben geen andere optie. We weten dat de foorkramers de beschermings- en hygiënemaatregelen goed zullen toepassen, maar aan elke kermis zijn heel wat andere activiteiten gekoppeld die niet met voorinschrijving werken. Bij een lokale uitbraak op één van de kermissen in Harelbeke zal het onmogelijk zijn om aan contactonderzoek te doen.”

“Uiteraard gaan we niet zomaar alle activiteiten schrappen. Evenementen en alle kermisgerelateerde activiteiten waarbij de deelnemers wél verplicht zijn zich vooraf in te schrijven, die geen aanleiding geven tot lange wachtrijen bij het betreden van het evenement en die uiteraard voldoen aan de hogere normen die gelden op het grondgebied van Harelbeke, kunnen plaatsvinden.”

“We rekenen erop dat de organisatoren en de bezoekers zich houden aan de noodzakelijke maatregelen, zodat we op die manier nog kunnen genieten van zomerse activiteiten. Het aantal besmettingen in onze stad blijft voorlopig laag, en dat willen we zo houden. We evalueren de situatie in Harelbeke dagelijks en sturen bij waar nodig. Laat ons met z’n allen één front vormen!”Meer nieuws uit de streek


Politiezone Gavers waarschuwt dat er de laatste …

De deputatie van Provincie West-Vlaanderen kent een …