Heraanleg Historisch Hart van Kortrijk

Heraanleg Historisch Hart van Kortrijk


De heraanleg van het historisch hart van Kortrijk is één van de belangrijkste ingrepen die de komende jaren in het centrum van Kortrijk worden gerealiseerd. De Grote Markt, de verlaagde Leieboorden en het Begijnhof werden eerder al onder handen genomen. De stad wil nu nog meer waardevolle gebouwen, straten en parken tot hun recht te laten komen en zo een verbinding maken tussen de verlaagde Leieboorden, het winkelwandelgebied, de Grote Markt en het Plein. De ambitie is helder: door de geplande ingrijpende facelift van Kortrijk een nationale en zelfs internationale publiekstrekker maken. Met het project Heraanleg Historisch Hart van Kortrijk krijgen die Leieboorden een echte verbinding met het winkelwandelgebied. Het gebied daartussen, bestaande uit de omgeving van de Onze-Lieve-Vrouwekerk, de Onze Lieve-Vrouwestraat met haar zijstraatjes, het Begijnhof en het Begijnhofpark, heeft een gigantisch potentieel dat door de geplande werken zal vervuld worden. De heraanleg van het historisch hart bestaat uit zes projectonderdelen waarvoor de stad een investering doet van 33 miljoen euro. Daarnaast zijn er ook de vele private projecten in dit gebied waardoor de totale investering (stad en privaat) om en bij de 100 miljoen euro bedraagt

  • Historische straten en omgeving Onze-Lieve-Vrouwekerk

Om het historisch centrum te hertekenen, deed de stad opnieuw een beroep op Michel Desvigne, de ontwerper van de verlaagde Leieboorden. De Onze-Lieve-Vrouwestraat en de omliggende straatjes krijgen een grondige facelift zodat het historisch karakter van deze smalle straten ten volle in de verf wordt gezet.

  • De Sint-Vincentiussite

De oude Sint-Vincentiussite is sinds eind 2017 volledig in handen van stad Kortrijk. In afwachting van de ontwikkeling van de site is ze begin 2018 ter beschikking gesteld voor tijdelijk gebruik. Onder andere de hiphopacademie De Straete en restaurant Vier namen hun intrek. Zo maakte het grote publiek al voor een eerste keer kennis met de Sint-Vincentiussite. Die tijdelijke projecten doven uit in 2022. De site speelt namelijk een belangrijke rol in de heraanleg van het historisch hart van de stad. Zo wordt het kopgebouw aan de kant van de Groeningestraat gesloopt waardoor de Onze-Lieve-Vrouwekerk meer ademruimte krijgt. Ook een deel van de gebouwen aan de kant van het Begijnhofpark worden afgebroken om het park uit te breiden.

  • Uitbreiding Begijnhofpark en ontharding Boerenhol

Het Begijnhofpark is nu al een groene oase in het hart van de stad, en moet dat nog meer worden. De komende jaren wordt het park met ruim 30 % uitgebreid. Dat wordt bereikt door het slopen van de St-Vincentiussite. Daardoor wordt ook het zicht vanuit het park op de Artillerietoren en de Onze-Lieve-Vrouwekerk hersteld. Het Boerenhol en de Zypte vormen een cruciale link tussen het Begijnhofpark, het Overbekeplein en het St-Maartenskerkhof.

  • Onze-Lieve-Vrouwekerk – Museum 1302

Museum 1302, nu ondergebracht in de Groeningeabdij, krijgt een nieuwe locatie in de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Het wordt een kerkmuseum met gemengde bestemming, met aandacht voor 1302, en met respect voor de ingetogen sfeer die er nu aanwezig is.

  • Groeningeabdij

De Groeningeabdij krijgt een nieuwe invulling. Het wordt een eigentijdse kunst- en tentoonstellingsruimte rond het thema ‘identiteit’ en met een duidelijke link met het Museum 1302.

  • Laatste fase totaalrestauratie Begijnhof

De totaalrestauratie van het Begijnhof nadert zijn einde. De restauratie van het Begijnhof ging in 1984 van start. Met de start van de nieuwe legislatuur in 2013 schakelde het OCMW een versnelling hoger in dit restauratiedossier. Terwijl de eerste vijf fasen 30 jaar in beslag namen, zullen de laatste vijf fasen klaar zijn in circa 7 jaar tijd. Tussen de Vlaamse Gemeenschap en het OCMW werd in 2013 een overeenkomst afgesloten om alles wat nog moest gerestaureerd worden, gebundeld aan te pakken. Steeds met twee doelen voor ogen: de historische pracht van dit uniek stuk werelderfgoed in ere herstellen en het Begijnhof toegankelijk maken en open stellen voor het brede publiek.

Timing: openingsweekend 7-9 mei 2021.



Meer nieuws uit de streek