Jean-Marie doet drankautomatenwandelingen

Jean-Marie doet drankautomatenwandelingen


Jean-Marie Vandendriessche uit Wevelgem doet samen met zijn schoonbroer drankautomatenwandelingen tijdens de sluiting van de horeca.

“Mijn schoonbroer en ik zijn beiden met pensioen en we hebben de gewoonte om elke week een grote wandeling te maken”, begint Jean-Marie. “Dan stoppen we graag eens om de 10 à 15 km om een pintje te drinken. Dat kan nu niet.” Al tijdens de eerste lockdown gingen de mannen op zoek naar plaatsen waar ze een pintje of een koffie kunnen drinken onderweg. “Zo stippelden we al verschillende drankautomatenwandelingen uit. We weten al automaten staan in Menen, Geluwe, Bissegem, Kuurne, Lauwe, Dadizele, Aalbeke, Rollegem en op de LAR in Rekkem. Zo maakten we al wandelingen naar Dadizele, Geluwe en Menen en dan komen we langs de Leie naar huis en trekken we soms naar Kuurne en Harelbeke langs de Leie, en we doen soms een tussenstop in het centrum van Kortrijk. Onze wandelingen zijn altijd rond de 30 km lang. Gisteren vertrokken we richting Lauwe, gingen we naar Rollegem, richting Bellegem, naar Aalbeke en we keerden terug naar de Leiebrug in Wevelgem. Daar nam ik afscheid van mijn schoonbroer die langs de Leie terugkeerde naar Bissegem, en ik stapte dan nog enkele kilometer naar mijn huis in Wevelgem. We hadden zo’n 27 km op de teller. Met het prachtig weer deze week maakten we al verschillende wandelingen. Bij guur weer blijven we thuis.”

Een automaat met Picon

Jean-Marie en zijn schoonbroer genieten van de wandelingen. “In het zuiden van Kortrijk zien we mooie vergezichten, maar tussen Kortrijk en Menen kan je nu ook langs de groene kant van de Leie doorwandelen. Velen weten dit niet, en langs die kant zijn er ook geen fietsers. Enkel de Leiebrug tussen Lauwe en Wevelgem moet je oversteken.”

“We stappen zo’n 5 km per uur en hebben natuurlijk niet om de 2 km een automaat nodig, maar het is fijn om onderweg al stappend iets te kunnen drinken. We mogen ons drankje natuurlijk niet in de zaak zelf uitdrinken. De automaten zijn vaak bij bakkers, in wassalons, bij tankstations of bij andere winkels te vinden. In bakkerijen of broodjeszaken of bij traiteurs die open zijn, kopen we soms ook iets om te eten. We weten in Marke, dicht bij natuurgebied ‘t Schrijverke ook een kraampje waar je een wafel kan kopen. Je mag natuurlijk niet ter plaatse blijven om die op te eten. Het enige wat we nog missen – het zou een gat in de markt zijn – is een automaat met picon, want dat drinken we graag als aperitief!”

Jean-Marie wil ook nog naar Ieper en Zonnebeke trekken om er te wandelen. “Met de gratis treinpas kunnen we ook eens met de trein naar een andere startplaats trekken en mijn hond – een hazewind, die altijd meewandelt – mag ook mee op de trein..”

Jean-Marie is nu enkel nog op zoek naar adressen waar automaten te vinden zijn, zowel in de streek Kortrijk-Menen, Kuurne-Harelbeke als in het Ieperse. Wie drankautomaten weet staan mag dit mailen naar jmvwevelgem@skynet.be.


Meer nieuws uit West-Vlaanderen


Op vrijdagavond om 18 uur drukten Burgemeester …

Vier maanden is het inmiddels geleden dat …

Stad Kortrijk maakte een Plan Samenleven met …