Kantoren maken plaats voor wooncomplex

Kantoren maken plaats voor wooncomplex


Het oude Administratief Centrum aan de IJzerkaai, waar vroeger verschillende diensten van de federale overheid zaten, maakt in de komende maanden plaats voor een nieuw, modern wooncomplex vlak aan het water. ‘Felys’ biedt volgens ontwikkelaar Groep Huyzentruyt straks ruimte aan zes woningen en zeven appartementen met private tuinen en terrassen, een gemeenschappelijke groenzone, parkeergelegenheden en grote (fiets)bergruimtes. “Dit woonproject past perfect in de ontwikkeling van onze Leieboorden”, aldus schepen Wout Maddens.

Het Buda-eiland, één van de oudste wijken tussen het noordelijke stadsdeel Overleie en het historische centrum van Kortrijk, is sinds de Leiewerken een belangrijke culturele ontmoetingsplek geworden waar jong en oud graag vertoeven. Sinds enige tijd komt er ook meer ruimte om er te gaan wonen. Zo maakt het oude Administratief Centrum straks plaats voor een gloednieuw woonproject dat vlak aan de oevers van de Leie komt te liggen.

“Het gaat hier om een bijzonder renovatieproject. Samen met coördinatiebureau B2ASC ontmantelen we het hoofdgebouw tot op de betonnen draagstructuren en nemen we ook het dak weg. De betonnen (tussen-)vloeren, kolommen en steunbalken blijven dus behouden. Op die basis maken we dan een nieuwe indeling. Daarnaast laten we ook de binnen- en buitenruimtes vlot in elkaar overvloeien, waardoor bewoners meer van het buitenleven kunnen profiteren. Want het zou zonde zijn om niet zoveel mogelijk te genieten van het fantastische uitzicht op het water.”

Concreet zal ‘Felys’ bestaan uit één aparte woning op de site, vijf stadswoningen met drie slaapkamers, en zeven appartementen met één tot drie slaapkamers. Die krijgen kwalitatieve buitenruimtes met private tuinen en terrassen en een gemeenschappelijke groenzone, 11 bovengrondse parkeerplaatsen en grote (fiets)bergruimtes. Grote raampartijen zorgen dan weer voor een fenomenaal uitzicht op de Leie en in de voortuintjes kan je genieten van het gezellige stadsleven aan het water. Het project werd uitgetekend door het Kortrijkse architectenbureau Cnockaert Architecture & Urbanism. De ontwerpers kennen de stad en de sfeer die ze uitademt dus als geen ander.Meer nieuws uit de streek