Kortrijk krijgt 15 miljoen euro steun om in cultuur te investeren

Kortrijk krijgt 15 miljoen euro steun om in cultuur te investeren


Copyright foto: Stad Kortrijk

Stad Kortrijk zal deze legislatuur nog meer investeren in cultuur dan reeds gepland. Vlaanderen kent 15 miljoen euro toe aan Kortrijk vanuit het Vlaamse Veerkracht fonds, waardoor het voorziene investeringsbudget van 23,6 miljoen euro in cultuur-infrastructuur nu wordt opgetrokken tot 38,6 miljoen euro. Met deze middelen trekt Vlaanderen duidelijk de kaart van Kortrijk om verder in cultuur te investeren.

State of the art tentoonstellingssite in het historisch hart van Kortrijk

De Groeningeabdij wordt een vernieuwende, laagdrempelige en hoogwaardige tentoonstellingssite in Kortrijk, met beeldende kunst als motor en identiteit als centraal thema. Op deze historische en uitzonderlijke erfgoedlocatie zal een hybride mix worden neergezet van een kunsthal, een museum en een stadsliving als bruisende ontmoetingsplaats. Om een nieuwe tentoonstellingssite te bouwen was reeds 6,8 miljoen euro in het meerjarenplan voorzien. Dankzij de Vlaamse steun kan het budget worden opgetrokken met 7 miljoen euro en kan dit ambitieuze project ten volle worden ontwikkeld. De Groeningeabdij wordt een state of the art tentoonstellingssite die als een tweede thuis zal voelen voor alle bezoekers. Wie de ontwerper is en hoe de plannen eruit zien, wordt binnenkort aan het publiek bekend gemaakt!

Axel Ronse, schepen van cultuur: “Onze nieuwe tentoonstellingssite wordt geen klassiek museum, maar een vernieuwende site die spraakmakende tentoonstellingen en inspirerende, participatieve projecten zal brengen. Met identiteit als centraal thema zullen bezoekers kennis maken met het DNA van de streek. We voorzien ook jaarlijks een budget van 800.000 euro om exposities met internationale uitstraling naar Kortrijk te halen.”

Masterplan Schouwburg wordt volledig afgerond deze legislatuur

In het bestuursakkoord en het meerjarenplan was voorzien om deze legislatuur de eerste fase van het masterplan voor Schouwburg Kortrijk te gaan voltooien. Met een investeringsbudget van 8,1 miljoen euro nam dit project reeds de grootste hap uit het voorziene budget voor cultuur. Dit budget was voorzien om één fase van het masterplan aan te pakken, met name côté jardin (de linkerkant van de Schouwburg als je kijkt naar het podium). Met de extra Vlaamse steun kan meteen ook fase 2 worden afgerond tegen 2024.

Het uithangbord van het masterplan wordt het open cultuurcafé: de foyer wordt opgewaardeerd tot een volwaardig cultuurcafé dat over twee verdiepingen zal worden opengetrokken en ook zal worden opengesteld op dagen dat er geen cultuurvoorstellingen zijn. Het Arenatheater zal worden gerenoveerd en zal de capaciteit zien stijgen van 120 naar ruim 200 plaatsen. Er wordt een slimme publiekscirculatie voorzien en er wordt een pilootproject gestart in kader van de ontwikkeling van het label ‘toegankelijkheid culturele infrastructuur’. Niet enkel de publiekservaring zal worden geoptimaliseerd. Ook de werkruimte voor het personeel wordt vernieuwd zodat de cultuurprofessionals in optimale werkomstandigheden kunnen werken. Voor artiesten komen nieuwe, grotere loges alsook een artiestenfoyer die polyvalent is en als kleedruimte voor een grotere groep kan worden ingezet. Ook de technische zones worden toegankelijker gemaakt zodat de afstand tussen de los-en-laad-zone en het podium wordt geminimaliseerd.

Culturele Hoofdstad 2030

Met deze extra middelen om te investeren in Kortrijkse cultuurinfrastructuur heeft Kortrijk nog meer troeven in handen in het traject om Culturele Hoofdstad van Europa in 2030 te worden.

Axel Ronse, schepen van cultuur: “Het is werkelijk uniek dat Vlaanderen zoveel geld investeert in onze stad. We zijn zeer goed bedeeld in het Vlaamse Veerkracht fonds. Tegen 2024 hebben we een prachtige tentoonstellingssite met jaarlijkse exposities met internationale uitstraling en hebben we een volledig gerenoveerde Schouwburg. Daar zal men in 2024, bij het beoordelen van onze kandidatuur om Culturele Hoofdstad te worden, niet naast kunnen kijken!”Meer nieuws uit de streek


Heel wat West-Vlamingen kwamen voor op de …

In de nieuwe docureeks ‘Ja, Chef!’ duikt …