Maxime en Emile ontwierpen een hoed voor blinden

Maxime en Emile ontwierpen een hoed voor blinden


Copyright foto Els Deleu

Maxime Egels (18) uit Menen en Emile Blancke (18) uit Lauwe mochten vorige maand naar het koninklijk paleis, waar ze een eervolle vermelding kregen voor hun eindwerk in het secundair onderwijs. Ze maakten een hoed voor blinden.

Maxime en Emile leerden elkaar kennen in het derde middelbaar. Ze volgden allebei de richting Industriële Wetenschappen (IW) in het VTI Sint-Lucas in Menen. Nu zijn ze beiden student in het eerste bachelor Machine- en Productieautomatisering – meer gekend als de studie Industrieel Ingenieur – aan UGent campus Kortrijk.

Sensoren

In hun laatste jaar IW in het middelbaar ontwierpen Maxime en Emile een hoed voor blinden. “Je kan het vergelijken met een auto die je wil parkeren: je ziet op een scherm in de auto hoe ver de auto van een ander object is. Met een scherm kan je voor blinden niet werken, dus losten wij dit op met oortjes.”

De hoed van de jongeren heeft 4 sensoren, nl. één voor het vooraanzicht, één vooraan die naar onderen gericht is, en ook aan elke zijkant zit er één. “De sensoren sturen waarden door naar de microcontroller die in de hoed zit. Als die waarden voldoen aan bepaalde voorwaarden stuurt dit iets door naar het oortje. Dit alles werd geprogrammeerd. De blinde hoort via zijn of haar oortjes als er zich aan de voorkant obstakels bevinden, als ze dichterbij komen of als het obstakel mee beweegt en ook als het voorwerp is geweken. Ook obstakels aan zijkanten worden doorgegeven. Voor het starten wordt je hoogte bekeken, als de grond hoger of lager komt, wordt aangegeven dat er een trap is.

De jongens maakten ook een presentatie van 80 pagina’s over hoe ze gewerkt hebben en verwerkten er ook hun eigen ervaringen in.

“We zouden normaal gezien nog contact zoeken met een blind persoon, maar door corona is dat niet meer gelukt.”

Copyright foto : Els Deleu

Koninklijk paleis

Via hun school werden Maxime en Emile ook aangeraden om hun presentatie door te sturen en zo deel te nemen aan de Prijs Focus Aarde van de Stichting Koningin Paola. Daarin werden ze genomineerd binnen de top 10 in België. “We moesten ons project verdedigen in UGent voor 20 mensen, onder wie ook ex-astronaut Dirk Frimout. Ze kregen een eervolle vermelding en mochten hier vorige maand voor naar het Koninklijk Paleis in Brussel waar ze ontvangen werden door koning Albert en koningin Paola. “Het was een ervaring om nooit te vergeten”, besluiten ze.

Copyright foto : Els Deleu

Meer nieuws uit West-Vlaanderen


In de Abdis Agnesstraat in Marke werd …

‘Het Idee’ viert op maandag 23 november …