Nieuw atelier ‘Illustratie voor Volwassenen’ is groot succes

Nieuw atelier ‘Illustratie voor Volwassenen’ is groot succes


Academie Kortrijk pakt dit schooljaar uit met een nieuw atelier dat uniek is in de regio. In het schooljaar 2020-2021 wordt het atelier ‘Illustratie voor Volwassenen’ ingericht met illustratrice Astrid Verplancke als lesgever. Een succes zo blijkt, want met 20 ingeschreven studenten is het atelier voor dit schooljaar meteen al volzet.

Elke dinsdagavond van 18 tot 21.20 uur kunnen de 20 ingeschreven studenten terecht in de Academie voor het nieuwe atelier ‘Illustratie voor Volwassenen’. Binnen het atelier krijgt de student een brede waaier aangeboden. Diverse kunstenaars, illustratoren en tekenaars komen aan bod. De student werkt aan een eigen parcours en gaat op zoek naar zijn unieke schriftuur en manier van beeldend vertellen. De leerkracht onderzoekt samen met de student de interactie tussen woord en beeld en zet zo een abstract idee om naar een heldere illustratie. Verschillende technieken en materialen komen hierbij aan bod. De student gaat vanuit een tekst, een woord, een idee of een concept aan de slag om hier een beeld of prent van te maken. Elke student legt een parcours af dat afhankelijk is van zijn of haar eigen interesses.

Astrid Verplancke

Lesgeefster Astrid Verplancke studeerde in 2015 af aan K.A.S.K. Gent als illustratrice en liep stage in Schouwburg Kortrijk. Met De Eenhoorn bracht ze een eerste boek uit en intussen is haar tweede boek in productie. Ze werkte reeds samen met vele Kortrijkse partners zoals Buda, Theater Antigone, Designregio Kortrijk en BK6. Sinds 2016 is ze ook docente aan Academie Kortrijk en dit jaar zet ze haar schouders dus mee onder het nieuwe project.

Astrid Verplancke, illustratrice en docente: “In dit atelier zal je gaandeweg een parcours uitstippelen waarbij je jouw illustratie in een eigen vorm zal gieten. Kortom, je leert vertellen met beelden.”

Meteen volzet

Het atelier is een groot succes, want de 20 beschikbare plaatsen waren meteen ingevuld. Academie Kortrijk is de enige in de regio die dergelijk atelier aanbiedt. Ook de andere lessen geraken goed gevuld. Inschrijven kan nog tot eind september en nu al zijn er evenveel inschrijvingen als vorig jaar, goed voor zo’n 1.850 studenten. Wie meer info wil of wil inschrijven kan terecht op www.kortrijk.be/academie. Als volwassene kan je ook steeds een proefles volgen. Onder meer in de ateliers grafiek, interieur en modeontwerp zijn nog plaatsen vrij.

Kelly Detavernier, schepen van deeltijds kunstonderwijs: “Met deze nieuwe opleiding is onze academie een voortrekker in de regio. De academie groeit jaar na jaar en met opleidingen op maat zullen we enkel nog verder groeien in de toekomst.”Meer nieuws uit de streek