Nieuwe regeling ophaling groenafval

Nieuwe regeling ophaling groenafval


De gratis ophaling van groenafval aan huis door de stadsdiensten van Kortrijk is gereorganiseerd. De maandelijkse ophaalrondes zonder afspraak zijn vervangen door een nieuw systeem waarbij Kortrijkzanen hun groenafval nog drie keer per jaar kunnen laten ophalen. Daar moeten ze voortaan ook voor reserveren.

Bij de keuze voor de drie ophaalrondes wordt rekening gehouden met enkele piekmomenten van groenafval: januari (kerstbomen), mei (grasmaaisel, snoeihout) en november (snoeien van hagen). In die maanden rijdt de groenkar een week rond en doet hij per dag een andere (deel)gemeente aan. Kortrijkzanen die de groenophaling tot bij hen thuis willen laten komen, moeten reserveren. Dat kan via de website van de stad: www.kortrijk.be/groenafval. Daar vullen ze hun adres en de geschatte hoeveelheid groenafval in. Ze krijgen ook meteen de datum wanneer de groenophaling langskomt. Wie niet in de mogelijkheid is om online te reserveren, kan bellen naar het gratis nummer 1777.

Startweek 16 november

De eerste ophaling is voorzien voor de week van 16 november. Daarna volgen de weken van 11 januari 2021 en 31 mei 2021. Vanaf 16 oktober staat het reserveringsformulier op de website van de stad. Reserveren kan tot vier dagen voor de ophaling. Op de website vind je ook hoe je het groenafval moet aanbieden. Zo mag het groenafval worden buitengezet vanaf 17 uur de avond voor de ophaling. Hard snoeiafval moet samengebonden worden in bundels en zacht groenafval, zoals gras en bladeren, moet in papieren zakken die speciaal voor de ophaling dienen. Die zakken zijn te koop op de recyclageparken van Harelbeke en Rollegem en in de wijkcentra.

Ruth Vandenberghe, burgemeester: “Het oude systeem met maandelijks ophaalrondes zonder afspraak leidde tot veel zoekverkeer voor de ophaalploegen en er werd ook niet veel gebruik gemaakt van deze dienst. Met de nieuwe regeling zal de groenophaling efficiënter verlopen.”

Groenophaling via IMOG

Heel wat Kortrijkzanen maken ook gebruik van de tuinafvalbakken van IMOG. Via deze betalende dienst kunnen ze wekelijks of tweewekelijks hun groenafval aan huis laten ophalen.

Meer info op www.imog.be/diensten-en-educatie/voor-gezinnen/tuinafvalbak/.Meer nieuws uit de streek