Nieuwe VB’s voor Chiro Tandem

Nieuwe VB’s voor Chiro Tandem


Copyright foto Els Deleu

Chiro Tandem in Rollegem heeft met Bert Vanneste (38) en Kelly Schedin (41) twee nieuwe VB’s (Volwassen Begeleiders).

Bert en Kelly kwamen in de plaats van Aaron Helin en Karlien Viaene die de taak een aantal jaar op zich namen.

Bert Vanneste is een vertrouwd gezicht in Rollegem en bij Chiro Tandem. Hij was er in zijn jeugd 8 jaar leider en later bleef hij achter de schermen helpen. Bert is gehuwd met Eline De Rore. Zijn dochter Lotte zit in de Chiro bij de speelclub en dochter Jana zit bij de pagadders. Dochtertje Renée is bijna 3 jaar en dus nog te jong om naar de Chiro te gaan. Bert werkt als instructeur van treinbestuurders bij NMBS. In zijn vrije tijd is Bert nog actief bij LUX-festival. Hij gaat ook af en toe vissen.

Kelly is gehuwd met Olivier Demortier. Ze is lerarenopleider Wiskunde en STEM bij Howest, is tussendoor ook nog aan het schrijven aan een wiskundeboek. Ze houdt van dansen, tuinieren, fietsen, wandelen en eentje drinken met maten en familie. Ze woont nog maar sinds 2019 in Rollegem en haar kinderen Warre en Jelle zitten respectievelijk bij de tito’s en de rakwi’s. Zij zijn al voor het derde jaar actief lid van Chiro Tandem. Kelly stond zelf in de leiding van de KAJ in Ooigem van 1994 tot 1999.

Bekend

“Na het kamp vroeg ik aan Herber, één van de hoofdleiders of het wel zou lukken het jaar erop. Er stopten 11 mensen van de leiding en er kwamen maar 5 nieuwe bij. Ik zei hem dat ouders wel konden helpen als ze merkten dat ze met te weinig zouden zijn. Mijn voorstel werd wel erg letterlijk genomen want eind augustus kwamen ze me vragen als VB. Ze legden uit wat het inhield en na overleg met mijn man stemde ik toe.” Kelly had dit wel liever niet alleen gedaan. “Ik woon nog maar anderhalf jaar in Rollegem en mijn kinderen gaan hier niet naar school. Ik ken hier dus maar weinig mensen en ik vond dat er ook nog een bekend gezicht bij moest komen.” Dat vond de leiding bij Bert Vanneste, die al sinds zijn verblijf in zijn moeders buik bekend is met de Chiro. “De zaterdag voor de eerste Chirozondag kreeg ik telefoon”, vertelt Bert. “Mijn vrouw die in de kookploeg zit zei me dat ik dat moest doen, en zo was het rap geklonken.”

Chirowaarden

De VB’s staan de leiding bij met raad en daad. “Hoofdleiders Herbert Geeraert en Victor Vanelverdinghe bereiden de vergaderingen voor, maar voor hen is het ook belangrijk om te weten hoe ouders denken over bepaalde zaken. Er wordt dus ook naar ons geluisterd”, aldus Bert en Kelly, die vier keer live op een leiderskring mochten zijn. “Daarna werd alles weer digitaal door de maatregelen i.v.m. corona”.

De VB’s zien sneller als zich een probleem zal stellen en ze bemiddelen indien nodig. “Het is voor vrienden onder elkaar soms niet gemakkelijk om bepaalde dingen te zeggen tegen elkaar. Wij proberen dat te doen indien nodig en proberen ook de Chirowaarden van het opkomen voor elkaar door te geven.” Ook voor praktische regelingen staan de VB’s paraat: “Er zou een grote opkuisdag georganiseerd worden op 31 oktober. Het zou een fijne dag worden en de kookploeg zou komen koken. We zouden ook afsluiten met een kampvuur, maar net daarvoor kwamen verstrengde maatregelen. De leiding miste al het leidingsweekend en dit zou als teambuilding in de plaats komen. Jammer genoeg kon dit door de nieuwe maatregelen niet. Daarom zetten wij de klusjes op een bord en komt de leiding van de 12-plussers die momenteel enkel digitale Chirowerking hebben om die klusjes in orde te krijgen.”

Moeilijke periode

Voor Bert en Kelly was het alvast een moeilijke periode om op te starten. “We moeten met onze 160 ingeschreven leden nu vooral door corona geraken en zo lang mogelijk Chirowerking geven. Het is natuurlijk jammer dat er bepaalde samenkomsten momenteel niet mogelijk zijn. Dan kan je beter anticiperen”, aldus de VB’s. “We kijken nu om het online leidingsspel van Chiro Nationaal te spelen, om het team te versterken en proberen alvast om elke zondag bij aankomst en vertrek van de kinderen in de Chiro te zijn voor een babbel met ouders en leiding.”Meer nieuws uit de streek


Pieter Van den Weghe en Lies Bouvry …

De Aalbeekse Liesbet Delvoye (23) kreeg de …