“Ode aan mijn familie”

Datum Event: 03/10/2020 t.e.m. 31/01/2021

“Ode aan mijn familie”


Copyright foto: Benjakon

Wie een verrassende tentoonstelling wil bezoeken, moet dezer dagen in Kortrijk zijn, want in Texture kun je terecht voor de allereerste soloshow van Roeselarenaar Klaas Rommelaere. Het is een expo die zelfs in de kunstwereld onconventioneel blijkt te zijn, want elk werk werd er met de hand geborduurd. En naar buiten gaan, dat doe je met een warm gevoel als je ‘Dark Uncles’ hebt bezocht!

Na de middelbare school was het voor Klaas snel duidelijk dat hij naar de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent wilde. Een keuze die onrechtstreeks zou leiden tot zijn huidige carrière als kunstenaar. “Eigenlijk was borduren op dat moment vooral een goedkope manier om toffe prints op stoffen te bekomen”, lacht een uiterst sympathieke Klaas Rommelaere. “Ik had niet meteen het grote budget, dus moest ik inventief zijn. Door stof en draad te halen in tweedehandswinkels en die daarna te borduren, bekwam ik leuke resultaten. Maar belangrijker nog, het leerde me heel wat technieken die een nieuwe wereld lieten opengaan. Uiteindelijk heb ik mijn modeopleiding afgemaakt, maar besefte dat ik met de vele technieken die ik mezelf had geleerd niet kon verder doen in de modewereld. Dus toverde ik mijn liefde voor borduren om tot kunst!”

In Dark Uncles staat familie centraal, want de expo is als het ware een stoet waarin de belangrijkste figuren uit Klaas’ leven de revue passeren. En daarbij vallen de nauwe familiebanden op. “Eigenlijk kom ik uit een doodnormale familie”, vertelt hij daarover. “Mijn ouders zijn doorsnee mensen, zoals je die in West-Vlaanderen overal vindt. Maar ze hebben me altijd mijn gang laten gaan en steunden me in wat ik deed. Ik kom uit een kleine en niet meteen superaanhankelijke familie, maar we zijn er voor mekaar als het nodig is. Dus ja, je kunt Dark Uncles wel zien als een ode aan die mensen die zo belangrijk voor me zijn geweest.”

Wie minstens even belangrijk is, dat zijn de ‘madammen’ waar Klaas mee samenwerkt, dames uit Merksem, Ingelmunster en Roeselare die meehelpen aan het borduren van zijn levensgrote figuren. De collaboratie met hen is in de eerste plaats een groot plezier, zo zegt hij. “Toen ik nog aan de Academie studeerde, hielp mijn oma uit Ingelmunster me heel vaak met mijn borduurwerk. Maar door haar leeftijd en de afstand – ik woon tegenwoordig in Antwerpen – werd het wat moeilijk, dus dacht ik: ‘Er moeten toch andere dames zijn die graag borduren en me willen helpen?’” En zo geschiede, want Klaas vond enthousiaste madammen die maar wat graag samenwerkten, nu al zo’n 7 jaar. Elke dinsdagnamiddag gaat hij naar Merksem om er met enkele van hen te borduren. Een gezellige koffiekrans, noemt hij het. “Soms praten we, soms zeggen we niet veel, maar het is telkens weer leuk. Samen borduren is niet alleen verslavend, ik heb er ook prachtige vriendschappen aan overgehouden!”

Het resultaat van dit alles kan je nog tot en met 31 januari bewonderen in Texture te Kortrijk. Samen met de expo Dark Uncles is ook het gelijknamige boek er te koop, een must voor elke kunstliefhebber.


Meer nieuws uit West-Vlaanderen


OC Marke lanceert twee activiteiten binnen het …

Op 20 oktober vond de eerste Pitch …

Tijdens WONDER, creativity festival is ook de …