Ontleen e-boeken op je eigen toestel

Ontleen e-boeken op je eigen toestel


Kortrijk tekent in op het Vlaamse e-boekenplatform van vzw Cultuurconnect. Zo wordt het nog makkelijker om e-boeken te lenen. De leden van de bib kunnen zo voortaan telkens 2 e-boeken ontlenen op een eigen toestel en hoeven niet langer een e-reader van de bib te ontlenen.

Stad Kortrijk blijft inzetten op digitale transformatie. In de openbare bibliotheek van Kortrijk werd de laatste jaren al geïnvesteerd in e-readers. De bibliotheek had intussen 40 exemplaren in voorraad waarop e-boeken uit een collectie van 445 titels konden worden ontleend. De e-readers waren steeds uitgeleend en de vraag kwam om ook op eigen toestellen boeken te kunnen ontlenen.

Nu stapt de stad mee in op het Vlaamse e-boekenplatform. Via dit platform zullen leden van de bib telkens 2 e-boeken kunnen ontlenen, nog eens 2 e-boeken reserveren en elk digitaal boek maximaal zes weken houden. Het ontlenen van de e-boeken kan op tablet, smartphone, computer en de meest e-readers van courante merken zoals Kobo en Tolino. De titels zijn rechtstreeks in de online catalogus van de bib te vinden. Nog een bijkomend voordeel: doordat de titels na zes weken automatisch van het toestel verdwijnen, hoeft men zich geen zorgen te maken over een boete.

De collectie bestaat uit ruim 2.500 titels. Het betreft een divers aanbod van voornamelijk Nederlandstalige literaire en populaire romans, toegankelijke non-fictie en een beperkt aanbod Engelstalige werken.

Er is een online stappenplan beschikbaar voor wie digitaal minder vaardig is. Ook de bibliotheekmedewerkers staan paraat om de leden te helpen hun weg te vinden in het ontlenen van e-boeken. Leners kunnen zich aanmelden met hun Mijn Bibliotheek-profiel. De dienst wordt aangeboden met het cloudLibrary-platform en is een samenwerking tussen Cultuurconnect, Standaard Boekhandel en Bibliotheca.

Axel Ronse, schepen van cultuur: “We willen met onze bibliotheek een voortrekker zijn op vlak van digitale transformatie. Intekenen op dit platform heeft als voordeel dat men nog toegankelijker e-boeken kan ontlenen. We zetten jong en oud, digitaal vaardig of digibeet er toe aan om de wereld van e-boeken te ontdekken.”Meer nieuws uit de streek