Reizende tentoonstelling ‘Open Oproep’ in de Budafabriek

Datum Event: 23/10/2020 t.e.m. 20/10/2020

Reizende tentoonstelling ‘Open Oproep’ in de Budafabriek


Copyright foto Els Deleu

Tijdens WONDER, creativity festival is ook de reizende expo ‘Open Oproep’ van Vlaams Bouwmeester te bezoeken in de Budafabriek.

Intercommunale Leiedal zorgt dat je deze gratis tentoonstelling van 23 oktober tot 20 november gratis kan bewonderen in de Budafabriek in Kortrijk. De tentoonstelling houdt halt in verschillende provincies. Ze trok al van Gent, naar Brussel en Hasselt. Na Kortrijk trekt de expo naar Leuven en ze eindigt in Antwerpen. Je bezoek in Kortrijk kan je plannen via www.leiedal.be/expo-open-oproep. De Expo Open Oproep zit mee vervat in het programma van WONDER, Kortrijk Creativity Festival. De tentoonstelling past in het kader van de 60ste verjaardag van Intercommunale Leiedal, 20 jaar Open Oproep en 20 jaar WinVorm. Deze reizende tentoonstelling is een initiatief van het Team Vlaams Bouwmeester. Ze werd gerealiseerd door de Vakgroep Architectuur en Stedenbouw van de Universiteit Gent, in samenwerking met het Team Vlaams Bouwmeester en het Vlaams Architectuurinstituut. De curatoren zijn Maarten Liefooghe en Maarten Van Den Driessche van UGent.

copyright foto: Els Deleu

Open oproep

20 jaar geleden trok Vlaanderen de kaart van kwaliteitsvolle architectuur en ambitieuze publieke opdrachten. Met de Open Oproep van Vlaams Bouwmeester kregen opdrachtgevers een werkwijze aangeboden om ontwerpteams aan te stellen én een internationaal bereik te krijgen. Ondertussen werden bijna 700 architecturale en stedenbouwkundige projecten via de Open Oproep op de rails gezet in Vlaanderen. Op de expo in de Budafabriek vind je hier een selectie van. “Het is niet zomaar een architectuurtentoonstelling die plannen en foto’s toont”, stelt Maarten Liefooghe, één van de curatoren. Er is wderden voor de expo drie vormen gekozen en een bezoekersgids licht alles toe. De eerste van de drie vormen is een panorama dat de diversiteit van de soorten opgaves, de opdrachten en de gebouwen toont. In de tweede vorm wordt de Open Oproep bekeken als een proces, want dat is de opzet van het verhaal. Er wordt verwezen naar de impact van Vlaams Bouwmeester. De derde vorm is de ‘Wunderkamer’. Hier laten we het proces achterwege en kijken we naar het resultaat. Wde richten ons op openbare gebouwen. Maquettes tonen de rijke diversiteit aan architectuur en zien dat maatwerk kansen krijgt.

Copyright foto Els DeleuMeer nieuws uit de streek


‘Het Idee’ viert op maandag 23 november …

Heel wat West-Vlamingen kwamen voor op de …