Reveil wordt meerdaags festival

Datum Event: 15/10/2020 t.e.m. 01/11/2020

Reveil wordt meerdaags festival


Kortrijk wordt dit jaar het epicentrum van Reveil. Reveil organiseerde de voorbije jaren al honderden ingetogen troostconcerten op begraafplaatsen, maar organiseert in samenwerking met de stad Kortrijk het allereerste meerdaagse troostfestival op Vlaamse bodem. Een sterk teken in deze uitzonderlijk eenzame en verwarrende tijden.

Reveil is intussen een vaste waarde geworden op Allerheiligen. De organisatie die de rouwcultuur warmer en boeiender wil maken heeft haar vleugels intussen uitgespreid naar 1 op de 3 Vlaamse gemeenten en won daarvoor de Vlaamse Cultuurprijs voor immaterieel erfgoed. Op 1 november organiseerde Reveil vorig jaar op meer dan 100 begraafplaatsen ingetogen herdenkingsmomenten met muziek, poëzie, beeld, dans en levensverhalen.

Kortrijk vergeet je niet

Reveil ging dit jaar een vaste samenwerking aan met Kortrijk en kreeg de opdracht om een stadsfestival te organiseren in aanloop naar 1 november, een festival van troost en hoop. Zo ontstond het troostfestival onder de naam ‘Kortrijk vergeet je niet’. Het vindt plaats van 15 oktober tot 1 november. Pieter Deknudt, oprichter Reveil: “We zijn vertrokken vanuit onze Verhalenbank. Dat is een digitale verzamelplaats op onze website waar iedereen een verhaal, herinnering of anekdote kan plaatsen over een overleden dierbare. Zo willen we de verhalen achter de grafstenen laten ontdekken. Voor ons is een begraafplaats geen kille plek, maar een warme verzamelplaats vol verhalen die de wortels vormen van onze Vlaamse gemeentes.”

Ruth Vandenberghe, burgemeester: “We wilden met de stad een herdenkingsmoment organiseren voor alle mensen die tijdens deze coronaperiode zijn overleden. Maar dit project is veel ruimer, het wordt een ingetogen festival voor alle Kortrijkzanen die het moeilijk hebben in deze eenzame en verwarrende tijd. Een moment waar we mekaar een hart onder de riem kunnen steken.”

Voortrajecten vanaf 15 oktober

Het troostfestival begint op 15 oktober met verschillende voortrajecten verspreid over de stad. Muzikanten, schrijvers en dichters trekken naar de Kortrijkse woonzorgcentra, psychiatrische ziekenhuizen, palliatieve tehuizen, … Zo wil Reveil de inwoners een hart onder de riem steken. Er is ook een kinderfilm over afscheid in open lucht, verschillende concerten op plaatsen waar mensen het de voorbije maanden hard te verduren kregen, en een heus soul repair café. Daar zet illustratrice Flore Deman jouw herinneringen aan een dierbare om in een prachtige tekening, kan je een gratis 1-op-1 sessie boeken met een soul repair singer-songwriter, of kan je onder een kop koffie herinneringen ophalen over een dierbare met een rouwbegeleider. Daarnaast loopt er in BK6 de expo Sweet Memories over afscheid door de Academie.

1 november

Op 1 november klinkt op alle begraafplaatsen tussen 10 en 11 uur ingetogen muziek, gespeeld door studenten van het conservatorium. Zij krijgen daarbij ondersteuning van studenten eventmanagement van hogeschool VIVES. ‘s Avonds monden de voortrajecten uit in het orgelpunt van Reveil20 Vlaanderen, een ingetogen slotmoment op de begraafplaats van Hoog Kortrijk. Lieve Blancquaert verzorgt de presentatie. De volledige line-up wordt later meegegeven, maar onder andere Tourist LeMc en Klaas Delrue (Yevgueni) brengen troostende muziek. Het slotmoment wordt bovendien integraal gefilmd en zal live te volgen zijn op Focus & WTV.

Wil je er live bijzijn? Tickets zijn gratis, maar inschrijven is verplicht per bubbel. Volg www.facebook.com/reveilkortrijk of www.kortrijk.be/uitinkortrijk/uit-kortrijk. De lijnen gaan open op donderdag 15 oktober, stipt om 8 uur.

Veiligheid

Voor de veiligheid gaat Reveil verder dan wat de coronamaatregelen voorschrijven. Zo wordt er bijvoorbeeld 2 meter tussen elke bubbel gelaten op het slotmoment. Op elke begraafplaats in Kortrijk is het in de week voor en na 1 november bovendien verplicht om een mondmasker te dragen. Infoborden zullen de bezoekers op deze maatregel wijzen. Op 1 november zal handgel aan de ingang staan en worden in- en uitgangen van begraafplaatsen van elkaar gescheiden.Meer nieuws uit de streek


“Dat kan niet, ik ben net 50 …

De West-Vlaamse mobiliteitscampagne ‘De testkaravaan komt naar …